19-04-2013

Visie: ‘Jouw cloud is anders dan mijn cloud’

Deel dit bericht


Cloud is het toverwoord en clouddiensten worden als panacee gezien voor veel computerproblemen waar IT-afdelingen en gebruikers mee kampen. Cloud bestaat echter alleen maar in het hoofd van de gebruikers die werken met bijvoorbeeld Dropbox of een private cloud omgeving. Want uiteindelijk staat er ergens een hele hoop servers te draaien om het internet mogelijk te maken.

Cloud is overal en al langer dan we denken. Zodra een afkorting eindigt met aaS is er sprake van een clouddienst en Xaas was de hype voor cloud in het nieuws kwam. Het lijkt inmiddels ook een eenheidsbegrip geworden voor alles wat in de wolkgebeurd – terwijl iedere cloudoplossing anders is. Denk aan de beveiligingsgraad en de mate van redundancy. Denk ook aan de plaats waar data van de gebruiker moet of mag worden opgeslagen. Moet het binnen Nederland blijven, of mag het ook in Europa of zelfs Amerika? Moet de klant precies weten waar bepaalde data staat, of niet. Welke uptime moet gegarandeerd zijn, etc. etc. De uitspraak ‘jouw cloud is anders dan mijn cloud’ kan zonder veel aarzelingen gedaan worden.

Bedrijfsnetwerk

Cloud is in feite niet veel meer dan een groot bedrijfsnetwerk met servers. Delen van die serverkracht worden gefragmenteerd toegewezen aan bepaalde activiteiten. Het is een combinatie van Processorkracht-als-een-Service, Dataopslag-als-een-Service en Applicaties-als-een-Service.In feite vormen datacenters de achterkant van het internet, dat services (LinkedIn, Saleforce) mogelijk maakt.De rol van het datacenter, als hoster van serverruimtes, wordt daardoor steeds belangrijker en de afhankelijkheid van ongestoorde capaciteit steeds groter.

Als een datacentrum zo’n cruciale positie inneemt, dan valt het op dat haast niemand ooit over de ‘mogelijkmaker’ (enabler) van deze infrastructuur praat. Wat is een datacentrum eigenlijk?Vergelijk een datacentrum met een hotelpand van een grote keten, zoals Hilton ofSheraton. De kern van die organisaties is het verkopen van gastvrijheid, en het verhuren van opgemaakte bedden.

Datahotel

De meeste hotelketens zijn niet de eigenaar van het vastgoed (‘de stenen’) maar huren of leasen de gebouwen van een belegger of projectontwikkelaar. Het gebouw moet simpelweg faciliteren dat het hotel zijn services ononderbroken aanbiedt en klanten deze afnemen. De airco moet werken, het water moet stromen, de elektra moet betrouwbaar zijn.

Zo is het ook met een hotel voor data: een datacentrum. Zie een datacenter als een groot gebouw, voorzien van koeling, gebouwd op een plek met weinig risico voor aardbevingen, stroomuitval of tornado’s. Goed bereikbaar voor mensen die er hun servers in zetten, goed beveiligd tegen mensen die er niet thuishoren. Noodstroomvoorzieningen zijn belangrijk, net als, vergelijkbaar met hotels, een groot gevoel voor de privacy van de huurders.

Power

Je huurt een datacentrum per kW (kilowatt), niet per m2. Dat toont ook meteen de essentie van de propositie: voldoende power. Stroom is het hart van de business en mocht er een keer een storing optreden, dan moet de voorziening binnen seconden overgenomen worden door de eigen generatoren. In de tijd ertussen verzorgen accu’s de continuïteit.

Datacenters maken in feite waar wat serviceproviders beloven. Zij kunnen en durven Service Level Agreements (SLA’s) af te sluiten met hun klanten, omdat ze bouwen op de betrouwbaarheid van datacenters.Zoals de Nederlandsche Bank niet met grote letters ‘goudvoorraad’ op zijn kantoor schildert, zo proberen ook datacenters niet te veel op te vallen. Vandaar dat er ook niet veel over datacencenters bekend is – helaas.

Elvira van Bruggen MRE, Real Estate Manager, Digital Realty
Paul Groeneveld, Technical Operations Manager, Digital Realty

 

 

Tags:

Cloud

Partners