27-06-2014

IBM, ASTRON en RUG sluiten Big Data pact

Deel dit bericht


IBM, het Nederland Instituut voor Radio Astronomie ASTRON en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaan een nieuwe samenwerking aan. Gezamenlijk gaan zij op zoek naar antwoorden op een aantal belangrijke maatschappelijke vraagstukken waar ons land in deze tijd mee geconfronteerd wordt. Het gaat dan onder andere om energie, gezondheidszorg en watermanagement.

IBM-wetenschappers beschrijven big data in vier dimensies: volume, variatie, snelheid en betrouwbaarheid. In 2020 zijn deze vier dimensies samen goed voor 40 zettabytes (ofwel 40.000.000.000.000 gigabytes) aan data. Als organisaties in staat zijn om deze gegevens snel en efficiënt te analyseren, kunnen ze een aantal van de meest dringende maatschappelijke en commerciële uitdagingen het hoofd bieden. Een exascale computer heeft net zoveel rekenkracht als een paar miljoen van de snelste supercomputers die er op dit moment zijn – essentieel voor het verwerken van enorme hoeveelheden data.

IBM, ASTRON en de RUG zijn zich bewust van de kansen die er liggen in big data en vestigen het European Research Center for Exascale Technology (ERCET) in het noorden. De Commissaris van de Koning voor de provincie Groningen, Max van den Berg, was aanwezig toen de samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend. Hij zei hierover: “Met de ondertekening van de ERCET overeenkomst wordt formeel de basis gelegd om de noord-Nederlandse economie een sterke impuls te geven op het gebied van big data.”

“Met ERCET neemt noord-Nederland nationaal en internationaal een voortrekkersrol. De regio mag zich dan ook met recht Data Industry Valley noemen”, zegt Marco de Vos, algemeen directeur van ASTRON. “Wij zien dit als een verlengstuk van onze eigen samenwerking met IBM in termen van het gebruik van de technologie en, net zo belangrijk, ook hoe kennis wordt ontwikkeld en gedeeld.”

Door: Witold Kepinski
 
 

Tags:

Big Data

Partners