08-04-2014

IBM mainframe bestaat 50 jaar

Deel dit bericht

8 april is het 50 jaar geleden dat IBM de System/360 op de markt bracht, de eerste mainframe computer. Het apparaat kon worden geprogrammeerd en het ontwerp diende als basis voor alle latere generaties mainframes.

Historici noemen System/360 zelfs een van de belangrijkste industriële ontdekkingen in de geschiedenis, aldus IBM. En in de loop van vijf decennia hebben de afstammelingen van de 360 Mainframes zaken ondersteunt zoals barcodes, verkeerslichtsysteem, transacties op de beurs tot aan het boeken van een vlucht. Zo verwerkt Visa jaarlijks 20 procent van ’s werelds Bruto Nationaal Product door middel van mainframes, aldus IBM.

Momenteel ziet IBM opnieuw ontwikkelingen in de IT wereld die van even groot belang zijn als de introductie van de 360. "Niet alleen de Fortune 500, maar ook start-ups, studenten en consumenten krijgen steeds meer toegang tot de capaciteit van supermachines via de cloud, dan wel op hun smartphones en tablets. Mainframe computing is meer gemeengoed geworden dan ooit tevoren. Vandaag kijken we vooruit naar nog eens 50 jaar mainframe computing en de nieuwe toepassingen van mainframes op het gebied van Cloud, Big Data en Mobile computing", aldus IBM.

WK

Tags:

Big Data

Partners