01-04-2014

ING gaat toch verder met big data-experiment

Deel dit bericht

ING maakte onlangs bekend in een big data-experiment gegevens over het betalingsgedrag van klanten te willen verkopen aan bedrijven, die hiermee persoonlijke advertenties kunnen aanbieden. De bank ontving hierop een storm van kritiek. Desondanks blijkt ING toch te willen inzetten op big data, al is het wel op een andere manier. 

Het Financieele Dagblad meldt dat ING op een bijeenkomst voor analisten zijn nieuwe strategie heeft toegelicht. Deze strategie bestaat uit het zwaarder inzetten op analytics om klanten beter te kunnen bedienen. ING stelt een speciale 'Chief Innovation Officer' aan om de mogelijkheden op dit gebied te verkennen. 

Criminaliteit bestrijden
Big data zou onder andere een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de bestrijding van criminaliteit. Denk hierbij aan het opsporen van verdachte creditcardbetalingen om deze tijdig te kunnen blokkeren en schade te kunnen voorkomen. Dit is mogelijk door betalingen te vergelijken met eerder betalingen, waardoor betalingen op verdachte locaties snel kunnen worden opgespoord.

Nieuw zijn deze analyses echter niet, aangezien banken al langer bij klanten aan de bel trekken indien met hun creditcard verdachte transacties worden gemaakt. ING wil dit proces echter verder digitaliseren, waardoor de analyses sneller en goedkoper moet kunnen worden uitgevoerd.

Kredietwaardigheid analyseren
ING wil de data-analyses daarnaast gebruiken om de kredietwaardigheid van klanten beter in beeld te kunnen brengen. Dit moet het eenvoudiger maken kredietwaardige klanten een hogere lening te verstrekken dan mensen die mogelijk moeite hebben met het afbetalen hiervan. Dit moet klanten helpen eerder een lening te krijgen, iets waar banken door de economische crisis van afgelopen jaren erg kritisch naar zijn gaan kijken. 

WH

Tags:

Big Data

Partners