11-03-2014

Ziekenhuizen verbeteren zorgkwaliteit met datavisualisatie

Deel dit bericht



Steeds meer ziekenhuizen gebruiken datavisualisatie om processen te optimaliseren en daarmee de zorgkwaliteit te verbeteren. Het afgelopen jaar kozen zeven ziekenhuizen in Nederland voor SAS Visual Analytics. Ziekenhuis Gelderse Vallei was het eerste ziekenhuis dat de oplossing van SAS selecteerde. Daarna volgden onder meer de Sint Maartenskliniek, het BovenIJ ziekenhuis, het Scheper ziekenhuis, het Bethesda ziekenhuis en de Stichting Gelre Ziekenhuizen.

SAS Visual Analytics software is sterk intuïtief en gericht op self-service. Dit betekent dat ziekenhuizen analysekracht direct in handen kunnen geven van managers en medische professionals. Zij kunnen daarmee grote hoeveelheden data op verschillende manieren onderzoeken, zonder afhankelijk te zijn van de IT-afdeling. De software zorgt ervoor dat zij direct toegang hebben tot visueel gepresenteerde inzichten en met de beschikbare informatie sneller op processen kunnen sturen.
   
Snel opsporen
Rik Eding, Dataspecialist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei: “Door de gebruiksvriendelijkheid van SAS Visual Analytics is het eenvoudig medewerkers enthousiast te maken. Het gebruik van de aanwezige data is explosief gegroeid. We integreren nu ook externe databronnen zodat we een completer beeld krijgen van onze patiënten en beter kunnen inspelen op individuele situaties. Door het visualiseren van de data kunnen onze medewerkers bovendien heel snel bottlenecks opsporen in bijvoorbeeld de zorglogistieke processen rondom patiënten en deze oplossen. Verder worden door visualisatie issues op het gebied van registratie en datakwaliteit snel zichtbaar waardoor gericht actie genomen kan worden.”

Henk Stobbe, Senior Account Manager bij SAS: “De kenmerken van SAS Visual Analytics sluiten goed aan bij de huidige ontwikkelingen waarbij de informatiebehoefte rondom het proces in de zorg steeds groter en belangrijker wordt. Medische professionals die vaak weinig tijd en affiniteit hebben met data en rapportages, hebben niet alleen een overzichtelijk visueel dashboard met alle informatie, maar kunnen nu zelf verschillende scenario’s onderzoeken en voorspellende analyses doen op basis van grote hoeveelheden gegevens. Met deze visuele inzichten uit Big Data kunnen zij onder meer beter inspelen op het verbeteren van logistieke processen rond de zorg voor patiënten en bekijken waar verbetering mogelijk is.”  

Groot potentieel
Het potentieel van Big Data binnen de gezondheidszorg is groot, concludeerde Onderzoeksbureau The Metisfiles*. Zo is het één van de grootste sectoren van Nederland waar een enorm datavolume aanwezig is. Ook is er veel verschillende data. Door analyses uit te voeren op bijvoorbeeld patiëntengegevens, procesinformatie en planningen, hier verbanden tussen te leggen en deze te onderzoeken en inzichtelijk te maken met visualisatie, kunnen interessante inzichten worden opgedaan. Hiermee kan uiteindelijk de kwaliteit van de zorg worden verbeterd.

The Metisfiles gaf verder aan te verwachten dat Big Data bestedingen in de zorg de komende jaren gemiddeld 37% zullen groeien naar 239 miljoen euro in 2018.

(PW)



Tags:

Zorg

Partners