31-01-2014

‘Data-analyse verbetert prestaties zorg’

Deel dit bericht


In de zorg is een groeiende berg aan data te vinden in tal van systemen, van medische systemen tot EPD’s. Denk echter ook aan lab- en beeldgegevens als CT- en MRI-scans en wetenschappelijke publicaties. Daarnaast is er steeds meer ongestructureerde informatie voorhanden in tweets, e-mails en sms’jes. Deze ‘big data’ zijn een bron voor het detecteren van trends en het onderbouwen van beslissingen. Tijdens vakbeurs Zorg & ICT, van 25 tot en met 27 maart in Jaarbeurs Utrecht, worden actuele thema’s als big data behandeld in diverse onderdelen van het inhoudelijke programma.

“Door data slim toe te passen, kun je nieuwe inzichten opdoen. Stel dat je de gegevens van patiënten die dezelfde ziekte hebben, kunt koppelen. Analyses van deze data kunnen dan bijvoorbeeld trends laten zien en kennis aanreiken om preventieve maatregelen te treffen. Dit leidt tot betere zorg en mogelijk lagere zorgkosten”, stelt René van Duijkeren (foto), big data-specialist bij i3 groep-dochter Smart Information Solutions. Op de stand op vakbeurs Zorg & ICT brengt i3 groep de mogelijkheden voor data-analyse uitgebreid over het voetlicht. Veel data zitten nu opgesloten in aparte databases. Het is mogelijk deze data te incorporeren in één informatiesysteem of datawarehouse-toepassing, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn en geschikt voor razendsnelle data-analyse. “Bij Diagnose Behandeling Combinatie Onderhoud (DBC) is de rapportage over geconsolideerde behandelingen teruggebracht van acht dagen naar 45 minuten. (Een DBC is een pakketje zorg met alle informatie over de behandeling die een patiënt krijgt voor een bepaalde aandoening). Daarnaast werd een substantieel lagere Total Cost of Ownership gerealiseerd.”

Infecties sneller te voorspellen
Een van de mogelijkheden voor data-analyse is predictieve analyse. “In de VS worden van patiënten niet alleen klinische data geanalyseerd, maar ook gegevens over hun achtergrond, zoals drank- en rookgewoonten en hun sociale positie. Risicovolle patiënten worden dan beter begeleid, wat leidt tot minder heropnamen in het ziekenhuis.” Van Duijkeren noemt het voorbeeld van een couveusebaby, die met tal van sensoren werd gevolgd, vaak wel zo’n duizend waarnemingen per seconde. “Deze baby’s zijn gevoelig voor infecties. Met data-analyse kunnen infecties sneller worden voorspeld. Artsen konden wel 24 uur eerder ingrijpen, wat de kans op herstel vergroot. Juist bij de zorg in Nederland met zijn grote nadruk op preventie, zal deze analyse aanspreken”, aldus Van Duijkeren. De volgende stap noemt hij prescriptieve analyse.

i3 groep is business-partner van de grote leveranciers, zoals IBM. Met zijn supercomputer Watson kan deze koploper op het gebied van data-analyse artsen adviseren wat de beste behandeling is. Watson is in staat informatie te vergaren uit een arsenaal van bronnen, van de systemen in ziekenhuizen tot wereldwijde vakliteratuur. De supercomputer kan ook de complexe, ongestructureerde informatie analyseren. Van Duijkeren is van mening dat de zorg meer in data-analyse moet investeren. “Het delen van data wordt de nieuwe norm.”

In het lezingenprogramma van Zorg & ICT, is nog meer aandacht voor het onderwerp big data. Het Belgische bedrijf iknow, onderdeel van het Amerikaanse Intersystems, laat aan de hand van enkele casestudies zien hoe de meer dan 95 procent ongestructureerde data in de zorg op een slimme manier benut kunnen worden, onder meer door zinvolle medische begrippen te detecteren. Meer informatie over de sessie van Intersystems is hier te vinden.
 
Door: Witold Kepinski

 

Partners