24-09-2013

Kroes wil Europese cloud voor data

Deel dit bericht


Europa moet een eigen internetcloud ontwikkelen voor het opslaan van data. Dat stelde Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) dinsdag. Zij sprak daarmee haar steun uit voor het idee van het Europees Parlement om met een eigen cloud data veilig in Europese handen te houden.

Een cloud is een netwerk van servers. Een gebruiker weet niet waar zijn gegevens zijn opgeslagen. In deze Europese cloud zouden Europese overheden, particulieren en bedrijven, zoals banken en verzekeraars, online data kunnen opslaan.

"We moeten er zelf onze invulling aan geven en er haast mee maken'', benadrukte Kroes na overleg met het Europees Parlement over internet en de telecomsector.

De Nederlandse politica presenteerde onlangs haar pakket voorstellen om van de versnipperde telecommarkt in de Europese Unie één binnenmarkt te maken. Ze zei te verwachten dat Nederland de maatregelen steunt: ,,Mijn voorstellen zitten op een lijn met Nederland. Ook Den Haag streeft naar één markt en wil minder bureaucratie.''

Kroes ziet wel verzet in enkele andere landen op bepaalde punten. Haar hervormingsvoorstellen voor de telecomsector worden besproken op de top van Europese leiders eind volgende maand in Brussel.

(c) ANP

 

Tags:

Cloud

Partners