08-05-2013

SAP brengt HANA naar de cloud

Deel dit bericht


SAP stelt de in-memory database SAP HANA nu ook beschikbaar vanuit de eigen cloud-omgeving. Het concern werkt aan een programma om partners ook SAP HANA Enterprise Cloud vanuit hun eigen datacenters aan te bieden.

Databases
Eind 2010 presenteerde SAP de in-memory database SAP HANA. In januari 2013 volgde SAP Business Suite on HANA; de bedrijfssoftware die in staat is real-time analyses uit te voeren op actuele data. Met de introductie van SAP HANA via het cloud-platform van SAP zet de softwareleverancier een volgende stap gedurende de SAP HANA-reis, zo stelt Mark Raben (foto), Director Innovation & Product Strategy. Hij geeft aan dat queries op SAP HANA 10.000 keer sneller tot antwoorden komen dan conventionele databases. “Maar daar gaat het eigenlijk niet om; het gaat erom wat je doet met die snelheidswinst. We zien dat als gevolg hiervan bedrijfsmodellen veranderen.”

SAP HANA Enterprise Cloud is ontworpen om elke organisatie in staat te stellen van de in-memory database gebruik te maken, aldus Raben. "Je hoeft niet eerst weken te wachten om hardware in het eigen datacenter te installeren; een organisatie kan meteen aan de slag en de bedrijfsvoordelen halen”, aldus Raben.

On-premise
Organisaties kunnen hun eigen bedrijfskritische software, zoals CRM, ERP, en financiële pakketten, laten draaien in de cloud-omgeving van SAP. Ook is het mogelijk een deel van de bedrijfs-IT in het eigen datacenter te houden en een deel op het cloud-platform van SAP te draaien, aldus Raben. "SAP beheert dan de oplossing: zowel het deel dat on premise draait, als het deel dat in de SAP cloud draait. Wij leven in een heterogene wereld; en dat zal altijd zo blijven. Daar hebben wij ons aanbod op ingesteld.” Gezien de snelheid van de huidige infrastructuren treedt volgens Raben geen noemenswaardige latency op als organisaties gebruik maken van een gemengde omgeving, zelfs al staat het eigen datacenter en dat van SAP op duizenden kilometers afstand van elkaar."

Veel vraag naar cloud Bij organisaties blijkt bijzonder veel vraag naar de op cloud-gebaseerde SAP HANA-oplossing. “De behoefte is vier keer groter dan wij zelf hadden voorzien. We hebben nu al zestig bedrijven wereldwijd die aan de proefopstellingen wilden meedoen. En dan hebben we het over bedrijven met enorm grote IT-landschappen. Vaak groter dan de grootste cloud-leveranciers in hun datacenter hebben staan.”

Organisaties kunnen aangeven waar zij hun data willen opslaan. “We hebben een volkomen open platform. Als klanten de gegevens in hun eigen datacenter willen opslaan, dan is dat mogelijk. Verder hebben wij verspreid over de wereld datacenters die voldoen aan alle lokale en regionale wet- en regelgeving, zodat daar geen belemmeringen optreden”, zegt Raben.

Partnerkanaal
SAP stelt met partners een ecosysteem op dat de voordelen van SAP HANA en cloud zoveel mogelijk benut. Met de belangrijkste hardwareleveranciers, zoals IBM, Intel en HP, is overeengekomen hardware te ontwikkelen die de in-memory technologie ten volle weet te benutten. Raben stelt dat met Ariba, specialist in ‘spend management’, een overeenkomst is gesloten om via SAP HANA Enterprise Cloud de financiële afwikkeling van handelsstromen van een onderneming te analyseren.

Door: Witold Kepinski

 

Tags:

Big Data

Partners