22-01-2025

Vier trends bepalen toekomst Europese cloudmarkt

Deel dit bericht

Het gebruik van clouddiensten blijft de komende jaren toenemen. Tegelijkertijd groeien ook de zorgen over de veiligheid, kosten en de afhankelijkheid van cloudaanbieders. Overheden en bedrijven staan nu voor de uitdaging om te kiezen bij welke cloudaanbieders ze hun data, applicaties en/of infrastructuur willen neerleggen. Bas Meerman, Chief Technology Officer bij Info Support, belicht vier trends die hierin een rol spelen.

1. Multicloud wint aan populariteit
Hoewel cloud computing lange tijd vooral werd gezien als een facilitator van innovatie, voorspelt Gartner dat de cloud in 2028 een essentieel onderdeel is van de gehele bedrijfsvoering. Dit betekent ook dat bedrijven en overheden steeds afhankelijker worden van clouddiensten.
Als een bedrijf eenmaal voor een specifieke dienstverlener heeft gekozen, is overstappen vaak ingewikkeld of duur. Daarom omarmen steeds meer organisaties een multicloudstrategie, waarbij ze meerdere publieke cloudproviders tegelijk gebruiken. Hiermee verminderen ze de afhankelijkheid van één aanbieder en verspreiden ze workloads, wat leidt tot betere prestaties en kleinere risico’s bij verstoringen.

2. Zorgen over veiligheid
Een belangrijke ontwikkeling in de cloudmarkt is de verschuiving van publieke naar private cloudoplossingen. Hoewel publieke cloudservices zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure steeds populairder worden, kiezen veel organisaties voor private clouds vanwege zorgen over gegevensbeveiliging en compliance.
Uit onderzoek blijkt dat een op de drie bedrijven in Nederland (29%) het waarborgen van gegevensbeveiliging en privacy als een uitdaging ziet bij het gebruik van clouddiensten. Daarnaast geeft 35 procent van de bedrijven aan meerdere keren per jaar te maken te krijgen met een cyberaanval. Des te alarmerender is dat ruim een derde van de organisaties nog geen monitoring op cyberaanvallen heeft geïmplementeerd, wat hen kwetsbaarder maakt voor dreigingen. Met de groeiende cyberdreigingen en strengere regelgeving moeten organisaties de komende jaren inzetten op zwaardere beveiligingsmaatregelen.

3. De opkomst van edge nodes
De groei van clouddiensten en de snelle ontwikkeling van AI-technologieën vragen om een grotere capaciteit van datacenters. Dit brengt niet alleen opschalingsuitdagingen met zich mee, maar legt ook een vergrootglas op het enorme energieverbruik dat deze infrastructuur vereist. Mede hierdoor wint edge computing aan populariteit als oplossing voor deze uitdaging.
Door gegevens dichter bij de eindgebruiker te verwerken via zogeheten edge nodes, hoeven datacenters minder energie te gebruiken. Ook neemt de vertraging in dataverwerking (latency) af, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.

4. Europese cloud als stip op de horizon
De Europese Unie (EU) heeft voor 2030 ambitieuze digitale doelstellingen gesteld om de onafhankelijkheid van niet-Europese clouddienstverleners te versterken en digitale soevereiniteit te vergroten. Binnen de EU ontstaan verschillende initiatieven die hieraan bijdragen.
Een van die initiatieven is ECOFED (European Cloud Services in an Open Federated Ecosystem). ECOFED zich richt op de ontwikkeling van een gemeenschappelijke referentiestructuur voor een federatief cloud-ecosysteem. Binnen deze omgeving kunnen verschillende cloudaanbieders samenwerken, waardoor gebruikers meer keuzevrijheid hebben en eenvoudig kunnen switchen tussen aanbieders.

Een ander initiatief is DOME (Data for Open Models and Environments), dat een marktplaats ontwikkelt waar dienstverleners cloudservices kunnen aanbieden. Het concept is vergelijkbaar met een appstore, maar dan voor clouddiensten.

Tags:

Cloud, Trends

Company:

Info Support

Partners