24-10-2024

Snowflake: Sterk datafundament nodig bij inzet Generatieve AI

Deel dit bericht

Uit het nieuwe Data Strategies for AI Leaders rapport van MIT Technology Review Insights, in samenwerking met Snowflake, blijkt dat bedrijven ambitieus zijn op het gebied van generatieve AI. Zo wil 72 procent de efficiëntie of productiviteit verhogen, zet 55 procent in op een groter concurrentievermogen en streeft 47 procent naar meer innovatie in producten en diensten. Desondanks moet de fundamentele datastrategie worden verbeterd om het potentieel van AI te maximaliseren.

Bedrijven hebben een sterk datafundament nodig op basis van moderne cloud-dataplatforms om hun eigen datavoorraden te benutten, maar ook de grote hoeveelheden data die eerder niet toegankelijk was. Grotendeels gaat dit om ongestructureerde data zoals video’s en afbeeldingen. Volgens het rapport geeft slechts 22 procent van de bedrijfsleiders aan ‘zeer bereid’ te zijn om met AI aan de slag te gaan, terwijl 53 procent aangeeft ‘enigszins bereid’ te zijn. Hogere bereidheid correleert met minder uitdagingen qua toegang tot schaalbare rekenkracht, datasilo's, integratieproblemen en data governance. Ondanks het vertrouwen van veel bedrijfsleiders in de resultaten die AI kan opleveren, realiseren zij zich dat data de sleutel is tot hoe snel en effectief zij de waarde van AI kunnen ontgrendelen.

Een andere uitdaging waar organisaties mee te maken hebben, is het grootschalig inzetten van AI. 95 procent van de respondenten gaf aan moeilijkheden te ondervinden bij de implementatie van AI. 59 procent van de respondenten noemt data governance, security of privacy als hun grootste uitdaging, gevolgd door datakwaliteit en -actualiteit (53 procent), en kosten van middelen of investeringen (48 procent). Het nemen van beslissingen over budgetten en middelen, waaronder die voor het verbeteren van de data-infrastructuur, blijft een uitdaging bij elke technologie-investering. De kosten van GenAI zelf dalen, omdat bedrijven begonnen zijn om kleinere Large Language Models (LLM’s) te bouwen die krachtig, maar minder kostbaar zijn.

Fundament leggen
“Veel bedrijven hebben grote ambities voor generatieve AI: ze zijn op zoek naar een nieuwe vorm van hoe ze werken en wat ze verkopen”, zegt Baris Gultekin, Head of AI bij Snowflake. “Uit ons gezamenlijke onderzoek blijkt dat organisaties steeds meer de drang voelen om AI-toepassingen in te zetten en zich realiseren dat hun data inzichten kan bieden uit voorheen niet aangeboorde informatiebronnen. Een sterk datafundament vormt de kern van generatieve AI-mogelijkheden. Bedrijfsleiders moeten snel handelen om zorgen over bijvoorbeeld databeveiliging en kosten aan te pakken, en het fundament leggen dat ze nodig hebben om de belofte van AI waar te maken.”

De voordelen van generatieve AI worden zichtbaar voor bedrijven die al verder gevorderd zijn in hun datareis, omdat ze veel hebben geïnvesteerd in een datafundament en nu worden beloond door AI toe te passen op die data. Elk bedrijf dat wil profiteren van AI, moet eerst een goed datafundament opzetten, die een brede verzameling van processen en middelen omvat behorende bij het verzamelen, samenvoegen, opslaan en toegankelijk maken van bedrijfsdata. Investeringen in datafundamenten in de hele organisatie zal krachtigere gebruikers van GenAI mogelijk maken, terwijl ze ook de zorgen over governance en beveiliging verminderen.

Partners