16-10-2024

Apache Software Foundation onthult Cassandra 5.0

Deel dit bericht

De Apache Software Foundation, de volledig vrijwillige ontwikkelaars, beheerders en incubators van meer dan 320 actieve open source projecten en initiatieven, heeft Apache Cassandra 5.0, met verbeterde AI- en gegevensbeveiligingsfuncties, aangekondigd. Cassandra is een open source, zeer krachtig, gedistribueerd database management platform.

Als NoSQL-database kan Apache Cassandra enorme hoeveelheden gegevens verwerken in intensieve toepassingen met een hoge beschikbaarheid en zonder een enkel storingspunt. Tot de grootste productie-installaties van Cassandra behoren Apple, Netflix, Huawei, Walmart en tal van andere organisaties over de hele wereld. “Apache Cassandra 5.0 vertegenwoordigt een belangrijke sprong voorwaarts in gedistribueerde databasetechnologie,” zegt Dinesh Joshi, vicepresident van Apache Cassandra en projectvoorzitter. “Deze release brengt baanbrekende functies die de prestaties en schaalbaarheid verbeteren en Cassandra positioneren in de voorhoede van AI-gedreven datamanagement.”

Cassandra 5.0 introduceert functies en verbeteringen die de mogelijkheden voor moderne, data-intensieve toepassingen vergroten. De belangrijkste hoogtepunten zijn:
• Storage Attached Indexes (SAI): Verbetert de flexibiliteit en prestaties van query's, met name voor grote datasets, waardoor gegevens efficiënter en veelzijdiger kunnen worden opgehaald.
• Trie Memtables en Trie SSTables: Optimaliseert het geheugen- en opslaggebruik, waardoor de databaseprestaties aanzienlijk verbeteren zonder dat er wijzigingen in bestaande datamodellen nodig zijn.
• Unified Compaction Strategy (UCS): Verbetert de operationele efficiëntie door zich automatisch aan te passen aan veranderende vereisten, waardoor er minder handmatige interventie nodig is bij het organiseren van gegevens.
• Vector Search: Introduceert native ondersteuning voor kunstmatige intelligentie en machine learning-toepassingen, waardoor semantische zoekmogelijkheden mogelijk worden die cruciaal zijn voor toepassingen van de volgende generatie.
• Ondersteuning voor JDK 17: Upgrades naar Java Development Kit 17, met aanzienlijke prestatieverbeteringen en nieuwe taalfuncties.
• Dynamic Data Masking: Verbetert de gegevensbeveiliging door gevoelige informatie dynamisch te verbergen tijdens query's zonder de opgeslagen gegevens te wijzigen.
• Wederzijdse TLS-verificatie: Brengt certificaatgebaseerde authenticatie en autorisatie naar Apache Cassandra waardoor gebruikers zich kunnen authenticeren zonder dat er wachtwoorden nodig zijn.

De Apache Cassandra-gemeenschap heeft Cassandra 5.0 rigoureus getest met behulp van geavanceerde methodologieën, waaronder op eigenschappen gebaseerde tests, foutinjectie en uitgebreide prestatiebenchmarking om het hoogste niveau van betrouwbaarheid en stabiliteit te garanderen.

Partners