20-08-2024

TigerEye biedt DuckDB.dart om data-intensieve app-ontwikkeling te vergemakkelijken

Deel dit bericht

TigerEye Labs, een AI-gebaseerd platform voor planning en inkomstenbeheer, heeft de open source release aangekondigd van DuckDB.dart, een tool waarmee ontwikkelaars data-intensieve applicaties efficiënter kunnen bouwen en uitvoeren.

Met DuckDB.dart, een native Dart API voor DuckDB, kunnen ontwikkelaars apps bouwen voor verschillende mobiele en desktopomgevingen, waaronder iOS, Android, Linux en Windows. Omdat DuckDB.dart specifiek ontworpen is voor analytische zoekopdrachten, kan het grote datasets en complexe zoekopdrachten efficiënter verwerken op een enkele machine in vergelijking met andere technologieën zoals SQLite, dat meer gericht is op algemeen databasebeheer.

Met zijn hoge prestaties en de mogelijkheid om grote datasets lokaal te verwerken, heeft DuckDB de afgelopen jaren een snelle groei doorgemaakt, hoewel het nog steeds een steile leercurve heeft. Nu TigerEye Labs de nieuwe DuckDB.dart API heeft ontwikkeld, wordt het platform toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken voor data analyse en simulatie. DuckDB.dart maakt gebruik van DuckDB's krachtige C API's om dataverwerking naar Dart-toepassingen te brengen. Het kolomformaat van het platform verbetert de efficiëntie voor bepaalde soorten query's. In combinatie met de vectorgebaseerde uitvoering zorgt het formaat voor snellere downloads en efficiënte gegevensanalyse, terwijl ook het geheugengebruik op apparaten wordt geminimaliseerd.

Volgende grote stap voor DuckDB
DuckDB is in 2019 ontwikkeld door Mark Raasveldt en Hannes Mühleisen aan het Centrum Wiskunde & Informatica. Aanvankelijk hadden de oprichters niet verwacht dat hun open source project zo populair en erkend zou worden in de datamanagement- en analyticsgemeenschappen. In juli 2024 werd DuckDB 6,7 miljoen keer gedownload.
Hannes Mühleisen, CEO en medeoprichter van DuckDB Labs, is blij met de release van DuckDB.dart. "We geloven dat mobiele platformen de volgende grote stap zijn voor DuckDB. We zijn dankbaar voor TigerEye's inzet om een Dart API voor DuckDB te maken en deze vanaf het begin open-source te maken. Het open beschikbaar zijn zorgt ervoor dat iedereen deze bibliotheek kan gebruiken, wat aansluit bij onze visie om een gratis analytisch database management systeem te maken dat overal ingezet kan worden.”

Datamanipulatie direct in de applicatie
Ralph Gootee, CTO en medeoprichter van TigerEye, vult aan: “Onze klanten profiteren ervan als de gemeenschap helpt de software te verbeteren. Open source gaat verder dan alleen het bedienen van onze klanten; het gaat om het leveren van waarde aan de wereld.” Volgens Gootee is het vermogen van DuckDB om gebruikers in staat te stellen krachtige datamanipulatie direct in de applicatie uit te voeren, in plaats van op een server, een belangrijk voordeel ten opzichte van conventionele datasystemen. Hij gelooft ook dat met DuckDB geïntegreerd in Dart, er een groot potentieel is voor het ontwikkelen van krachtige bedrijfssoftware die veiliger en efficiënter is dan het huidige cloud-aanbod.

Multi-threaded databaseondersteuning
TigerEye's investering in DuckDB en Dart onderstreept de toewijding van het bedrijf aan het bevorderen van technologie en het verbeteren van prestaties. De Android- en iOS-ports voor DartDB.dart zorgen voor betrouwbare gegevenstoegang voor verkoopteams onderweg, waardoor zij beter in staat zijn om aan hun real-time operationele behoeften te voldoen. DartDB.dart biedt ook multi-threaded databaseondersteuning die gelijktijdige verwerking van databasebewerkingen mogelijk maakt. Het platform beschikt ook over prepared statements en appenders die de queryprestaties optimaliseren door de uitvoeringstijd voor herhaalde query's te verminderen.

Partners