12-06-2024

SAS: Slechts 6 procent Benelux organisaties maakt gebruik van GenAI

Deel dit bericht

Organisaties in de Benelux ervaren verschillende voordelen van Generatieve AI en maar liefst 87 procent heeft de intentie om het komende jaar te investeren in de technologie. Dit blijkt uit het GenAI marktonderzoek van SAS, dat eerder dit jaar is uitgevoerd door Coleman Parkes Research Ltd. Voor dit onderzoek werden 1.600 besluitvormers van organisaties wereldwijd – waaronder de Benelux-regio – ondervraagd op het gebied van GenAI-strategie en data analytics.

Hoewel 18 procent van de respondenten aangeeft dagelijks gebruik te maken van GenAI toont het onderzoek ook aan dat slechts 6 procent van de bedrijven in de Benelux gebruikmaakt van GenAI en dit ook volledig heeft geïntegreerd in zijn reguliere processen. Een derde (34 procent) van de organisaties gebruikt GenAI, maar zit nog in de test of experimenteerfase. Verder geeft 4 op de 10 respondenten aan dat zij van plan zijn om GenAI binnen een tot twee jaar te gaan gebruiken.

Voordelen gebruik GenAI
Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de organisaties in de Benelux verwacht dat generatieve AI innovatie stimuleert en een voorsprong geeft op de concurrentie. Zo ondervinden organisaties die GenAI inzetten of ermee experimenteren al verschillende voordelen zoals:
• 100 procent merkt verbeteringen in klanttevredenheid en -retentie;
• 88 procent ziet verbeteringen in risicomanagement- en compliance maatregelen en een verbeterde werknemerservaring en -tevredenheid;
• 82 procent ervaart verbeteringen in de efficiëntie van de verwerking van grote datasets;
• 71 procent ziet een tijdsbesparing en lagere operationele kosten.

Governance en compliance
Een van de doelen van het onderzoek was om obstakels te identificeren waarmee organisaties worden geconfronteerd bij de implementatie van GenAI. Het grootste obstakel is het effectief gebruik van zowel publieke als bedrijfseigen datasets (62 procent). Gevolgd door problemen bij het ontwikkelen van Generatieve AI van conceptfase naar praktisch gebruik (56 procent) en de integratie met bestaande systemen en processen (56 procent).
De grootste uitdaging bij het gebruik van GenAI is volgens 84 procent van de ondervraagden dataprivacy dat op de voet wordt gevolgd door databeveiliging (82 procent). Ook governance is een zorg volgens 66 procent van de respondenten.

Wanneer het over GenAI governance en compliance gaat, is er inderdaad nog werk aan de winkel. Slechts iets meer dan de helft (52 procent) van de Benelux organisaties geeft aan een GenAI-beleid te hebben dat voorschrijft hoe medewerkers de technologie wel of niet mogen gebruiken voor het bedrijf. Bijna de helft (44 procent) van de bedrijven is voorbereid op de huidige en aangekondigde regelgeving met betrekking tot generatieve AI. En slechts 9 procent heeft een beproefd en uitgebreid governance framework klaarliggen rondom GenAI.

Benelux organisaties hebben bij de implementatie van een effectieve governance en monitoring van GenAI te maken met: technologische beperkingen (31 procent), gebrek aan duidelijke richtlijnen of normen (22 procent) en gebrek aan transparantie en aansprakelijkheid (18 procent).

Cruciale stappen
Volgens Véronique Van Vlasselaer, Analytics en AI lead bij SAS, is het geen verrassing dat minder dan één op de tien Benelux-organisaties momenteel Generatieve AI gebruikt en volledig in de processen heeft geïntegreerd. "Tegelijkertijd zien we ook dat organisaties de voordelen inzien van GenAI en daarom van plan zijn hier binnen een tot twee jaar in te investeren. Daarbij is het belangrijk dat governance en compliance vanaf het begin worden meegenomen in de implementatie en processen. Het ontwikkelen van een vooruitstrevende strategie en investeren in technologie die integratie, governance en uitlegbaarheid van grote taalmodellen mogelijk maakt, zijn cruciale stappen die alle organisaties zouden moeten nemen voordat ze bindende beslissingen nemen.”

Partners