26-04-2024

Onderzoek Qlik onthult tekortkomingen in verantwoord AI-gebruik

Deel dit bericht

Qlik heeft in samenwerking met TechTarget's Enterprise Strategy Group onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in verantwoorde AI-praktijken in verschillende sectoren. Dit onderzoek benadrukt de behoefte aan duidelijke ethische richtlijnen, transparante AI-processen en samenwerking tussen verschillende branches om de complexiteit van AI-integratie in bedrijfsprocessen te begrijpen.

De bevindingen onderstrepen de noodzaak voor organisaties om verantwoorde AI prioriteit te geven, niet alleen om te voldoen aan regelgeving, maar ook om vertrouwen en inclusiviteit in AI-gedreven innovaties te bevorderen.

Het onderzoeksrapport biedt inzicht in de adoptie, uitdagingen en strategische initiatieven rond verantwoord gebruik van AI:
• Gebruik van AI-technologieën: Bijna alle ondervraagde organisaties (97 procent) gebruiken actief AI en driekwart (74 procent) integreert generatieve AI-technologieën in hun productieprocessen. Dit duidt op een verschuiving naar AI-gestuurde activiteiten in alle sectoren.
• Investering versus planning: Hoewel bijna alle organisaties in AI investeren, besteedt 61 procent van hen een aanzienlijk budget aan deze technologieën. Opvallend is dat 74 procent geen duidelijke strategie heeft voor verantwoord gebruik van AI.
• Uitdagingen in ethische AI:
- Bijna alle organisaties (99 procent) hebben moeite om te voldoen aan AI-regelgeving en -standaarden.
- 86 procent ondervindt uitdagingen bij het waarborgen van transparantie en het begrijpelijk maken van AI-systemen.
• Operationele impact en prioriteit van verantwoorde AI: Hoewel 74 procent van de organisaties verantwoorde AI als een topprioriteit beschouwt, blijven er praktische uitdagingen en tekortkomingen bestaan. Deze uitdagingen omvatten onder andere hogere operationele kosten (37 procent), toezicht op regelgeving (28 procent) en vertraagde oplevering van projecten (24 procent).
• Betrokkenheid van belanghebbenden: Het onderzoek benadrukt een breed stakeholderlandschap, met een belangrijke rol voor IT-afdelingen in de besluitvorming rondom het gebruik van AI. Het is noodzakelijk dat verschillende afdelingen samenwerken om ethische AI te implementeren en te beheren.

Brendan Grady, General Manager, Analytics Business Unit bij Qlik, benadrukt het belang van een solide datafundament voor besluitvorming en innovatie: "Bij Qlik streven we ernaar om AI niet alleen in te zetten, maar ook zinvol te integreren in lijn met strategische doelstellingen van organisaties. Het onderzoek onderstreept het belang van verantwoorde AI-integratie als katalysator voor duurzame en impactvolle groei."

Het volledige rapport van het onderzoek is hier te downloaden.

Partners