06-12-2023

Celonis: AI-succes gehinderd door tekortkomingen in processen

Deel dit bericht

Celonis presenteert het onafhankelijk onderzoeksrapport: The 2023 Process Optimization Report. Het onderzoek, waarin meer dan 1.200 wereldwijde senior bedrijfsleiders zijn ondervraagd, benadrukt het cruciale belang van het optimaliseren van bedrijfsprocessen. De overgrote meerderheid van de senior bedrijfsleiders (99 procent) geeft aan dat procesoptimalisatie belangrijk of zelfs essentieel is om hun bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Voor een groot deel van de respondenten (89 procent) is het benutten van het volledige AI-potentieel een van die doelstellingen. Maar er zit een addertje onder het gras, want 72 procent vreest dat tekortkomingen in de processen hun AI-succes in de weg kunnen staan.

"Op dit moment staat de potentie van opkomende technologieën, zoals AI, hoog op de agenda van elke onderneming. Bedrijfsleiders zijn zich bewust van de noodzaak om hun processen te optimaliseren om optimaal te profiteren van deze technologische ontwikkelingen. Ze staan echter voor diverse uitdagingen zoals taalverschillen tussen afdelingen, verspreide data en teams, gebrek aan samenwerking tussen systemen en complexe procesbeheersing”, geeft Alex Rinke, co-Founder en co-CEO bij Celonis aan. “Met recente verbeteringen aan ons Process Intelligence-platform helpt Celonis deze barrières te doorbreken. Hiermee kunnen teams samenwerken met een gemeenschappelijke taal en inzicht krijgen in end-to-end processen voor snelle verbeteringen."

Senior bedrijfsleiders erkennen de waarde van het optimaliseren van hun processen:
• 83 procent ziet processen als hun grootste hulpmiddel om waarde te creëren en het snelste middel voor verandering;
• 82 procent zegt dat procesoptimalisatie vooral belangrijk is in tijden van economische instabiliteit, omdat het een van de snelste manieren is om uitgaven te verminderen en de cashflow onder controle te krijgen;
• 84 procent gelooft dat procesoptimalisatie tegelijkertijd bottom, top en green-line waarde kan opleveren.

De top vijf factoren die procesoptimalisatie volgens bedrijfsleiders stimuleren zijn:
• Interesse in het benutten van opkomende technologieën zoals AI (70 procent)
• Kosten besparen (69 procent)
• Concurrentiedruk (64 procent)
• Veranderende verwachtingen van klanten (64 procent)
• Voldoen aan wet- en regelgeving (64 procent)

Senior bedrijfsleiders erkennen dat suboptimale processen hun organisaties negatief beïnvloeden:
• 63 procent zegt dat het hun afdeling tijd kost en de productiviteit verlaagt;
• 46 procent zegt dat het resulteert in gemiste kansen om waarde te creëren;
• 43 procent zegt dat het gebrek aan efficiëntie hen geld kost;
• 39 procent gelooft dat het een negatieve invloed heeft op het moreel van medewerkers;
• 19 procent is bezorgd dat het innovatie in de weg staat.

Investeren in technologie voor procesoptimalisatie  
De resultaten tonen aan dat bedrijfsleiders het belang begrijpen van procesoptimalisatie, en bewust zijn van de aanzienlijke kosten die ontstaan als ze hier niet in slagen. Veel bedrijven zijn hier al actief mee bezig, en nog meer zullen binnenkort stappen ondernemen. Zo geeft meer dan 80 procent van de respondenten aan al te investeren in technologie voor procesoptimalisatie (49 procent) of heeft plannen om dit binnen de komende 3 jaar te doen (32 procent).

Meer dan een derde (38 procent) van de respondenten maakt al gebruik van process mining, terwijl nog eens 32 procent het aan het evalueren is. Het belang van process mining als een belangrijke bedrijfstechnologie wordt benadrukt door het feit dat Gartner® zijn eerste Magic Quadrant™ voor Process Mining Tools in 2023 heeft gepubliceerd, en 82 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders gelooft dat process excellence in de komende vijf jaar zal uitgroeien tot een kerndiscipline van het bedrijf.

Company:

Celonis

Partners