15-11-2023

Veelbelovend of gevaarlijk? AI staat centraal tijdens Fraud Week 2023

Deel dit bericht

Nu mensen zich meer bewust zijn van fraude dan ooit tevoren, is er voor de International Fraud Awareness Week opnieuw een belangrijke rol weggelegd. Dit blijkt ook uit een recent onderzoek van SAS naar fraude onder 13.500 consumenten uit 16 verschillende landen, waarvan 500 respondenten uit Nederland.

Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan de helft (58 procent) van de Nederlandse respondenten is minimaal één keer slachtoffer geweest van fraude. Wereldwijd is dit een stuk hoger, zelfs 70 procent.  Een grote meerderheid van de Nederlandse consumenten (86 procent) is nu meer op zijn hoede voor fraude dan vroeger. Ook is 53 procent van de Nederlandse consumenten bang om in de toekomst slachtoffer te worden van fraude.

“Consumenten zijn tegenwoordig alerter op fraude, maar dankzij generatieve AI en deepfake-technologie kunnen fraudeurs hun winstgevende praktijken verbeteren”, aldus Stu Bradley, Senior Vice President of Risk, Fraud and Compliance bij SAS. “Phishingberichten zien er steeds echter uit. De nep-websites zijn het evenbeeld van de originele. Met nog geen 5 euro en een geluidsfragment van een paar seconden kom je al een heel eind om iemands stem te klonen met enkele online tools die gewoon beschikbaar zijn.”

Uit het onderzoek van AI en analytics marktleider SAS blijkt hoe belangrijk fraudebescherming voor consumenten is geworden. "Bedenk dat 85% van de consumenten vinden dat organisaties meer zouden moeten doen om hen te beschermen tegen fraude, en dat bijna tweederde van de Nederlandse respondenten aangaf dat ze zouden overstappen naar een andere dienstverlener als ze te maken krijgen met fraude of het gevoel hebben dat een ander bedrijf betere bescherming biedt," aldus Bradley. "Deze punten - en de reële voordelen die SAS-klanten hebben behaald - onderstrepen het enorme potentieel van fraudebestrijdingsinvesteringen van bedrijven om hen te helpen groeien en bloeien."

AI gebruiken om financiële fraude in real-time te stoppen
Poste Italiane is niet alleen de nationale postdienst van Italië, het is ook een van de belangrijkste financiële instellingen van het land en levert bank-, verzekerings- en zelfs telecommunicatiediensten aan 35 miljoen klanten. Het beschermen van de 11 miljoen klanten die elke dag contact hebben met Poste Italiane tegen fraude, misbruik en oneigenlijke betalingen is een topprioriteit voor het 160 jaar bestaande postbedrijf. Daarom gebruikt het bedrijf geavanceerde analytics en AI van SAS om fraude nauwkeuriger te detecteren. "Machine learning-technieken bieden precies dat niveau van intelligentie dat ons in staat stelt om risicosituaties te identificeren, ze zeer snel te analyseren en in te grijpen wanneer dat nodig is", zegt Raffaele Panico, hoofd Fraud Management en Security Intelligence bij Poste Italiane. "We hebben het aantal ‘vals-positieven’ met 40% teruggebracht en ons vermogen om afwijkingen te verwerken met meer dan 20% vergroot."

Op het gebied van elektronisch betalingsverkeer meldde Panico dat het fraudepercentage van Poste Italiane in slechts drie maanden na de lancering van de antifraudedienst met 50% is gedaald. "Dit is een verbazingwekkend cijfer, vooral als je bedenkt dat de fraude in de afgelopen twee jaar wereldwijd met 90% is toegenomen", aldus Panico.

Robuust en betrouwbaar proces voor bestrijding financiële criminaliteit
Een Europees credit management bedrijf gebruikt SAS Anti-Money Laundering om het witwassen van geld te detecteren. Het bedrijf is actief in verschillende Europese landen en kan met de gekozen oplossing klanten identificeren, indelen in risicocategorieën en veranderingen monitoren. Daarnaast kan het nieuwe en bestaande klanten identificeren als politiek prominente personen of entiteiten waarop sancties van toepassing zijn. Het kan zich zo beter beschermen tegen witwaspraktijken en aan toezichthouders bewijzen dat het over een robuust proces beschikt voor het bestrijden van financiële criminaliteit.

Criminele weersverwachtingen voor het bestrijden van criminele netwerken
Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (SKC) brengt met behulp van SAS Viya software en partner Solvinity de complexiteit van criminele organisaties en netwerken in kaart om de opsporing en preventie van misdaad te verbeteren. Het SKC onderzoekt trends en patronen die leiden tot strategische inzichten in de werkwijze van georganiseerde criminaliteit, zowel nationaal als internationaal. Door deze activiteiten in kaart te brengen, kunnen de risico’s voor ons land voortijdig worden gesignaleerd.

Om te begrijpen hoe deze georganiseerde criminaliteit in ons land en over de grens werkt, is meer kennis nodig. Het SKC wil met de inzet van SAS-technologie diep in deze criminele organisaties doordringen om daarmee beter te voorspellen waar en hoe criminele activiteiten zich manifesteren. Een crimineel weerbericht op strategisch niveau.

Het tij keren tegen fraudeurs: hoe kunnen we de fraude aanpakken?
Er staat veel op het spel. Daarom bundelt SAS opnieuw de krachten met de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) en meer dan 1000 andere organisaties met één doel voor ogen: fraude en de maatschappelijke schade bestrijden aan de hand van bewustmaking en educatie rond fraude.

"Anti-fraude professionals kunnen het zich niet veroorloven om de scams en frauduleuze praktijken te negeren die in deze uitdagende economische tijden de kop opsteken - en evenmin kunnen de organisaties die hen in dienst hebben het zich veroorloven om de veranderende verwachtingen van het publiek rond fraudebescherming te negeren," zegt ACFE President John Gill. "Het is cruciaal om de innovaties op het gebied van fraudebestrijding in alle sectoren op de voet te volgen, nu fraudeurs hun voordeel doen met generatieve AI en andere opkomende technologieën."

Profiteer tijdens Fraud Week van deze gratis mogelijkheden om goed voorbereid te zijn op fraude:
SAS webinar: The Fraud Arms Race: How Governments and Fraudsters are Battling for Advantage. On-demand). Neem deel aan een onderzoek door deskundigen uit de publieke sector van SAS over hoe fraudeurs generatieve AI en andere innovaties gebruiken om fraude te plegen en geld te ontvreemden - en ontdek de nieuwste tegenmaatregelen die overheden wereldwijd gebruiken om ze tegen te houden.

Live Twitter/X-chat: What's Next? Fraude- en AML-trends voor 2024 (en daarna). Donderdag 16 november, 15.00 uur. Zal generatieve AI de hype waarmaken? Hoe zullen de heersende digitale fraudetrends van vandaag de antifraudehulpmiddelen en -strategieën beïnvloeden die worden gebruikt in sectoren als het bankwezen, de overheid, de gezondheidszorg en de verzekeringssector? Doe mee met Stu Bradley van SAS en andere fraude-experts uit verschillende sectoren op Twitter/X voor een levendige #SASchat.

ACFE webinar: Fighting Financial Crime in the Generative AI Age. Vrijdag 17 november, 17.00 uur. Voor het eerst toegankelijk voor zowel ACFE-leden als niet-leden. De ACFE brengt experts van SAS, Datos Insights en Unconventional Ventures samen om de bedreigingen van de explosieve groei van generatieve AI te onderzoeken - en hoe organisaties deze kunnen beperken. Deelname van niet-leden is beperkt tot de live-uitzending (registreer hier); het webinar is vanaf 7 december op aanvraag beschikbaar voor ACFE-leden.

Company:

SAS

Partners