20-09-2023

Oracle brengt Java 21 uit en verlengt ondersteuningsperiode

Deel dit bericht

Oracle heeft op Oracle CloudWorld in Las Vegas de beschikbaarheid van Java 21 aangekondigd, de nieuwste versie van de meest gebruikte programmeertaal en ontwikkelingsplatform. Java 21 (Oracle JDK 21) biedt duizenden verbeteringen op het gebied van prestaties, stabiliteit en beveiliging, waaronder een groot aantal platformverbeteringen waarmee ontwikkelaars productiviteit kunnen verbeteren.
 
"Java is nog steeds de populairste taal en platform voor het ontwikkelen van robuuste, schaalbare en veilige applicaties gebruikt door organisaties en miljoenen mensen wereldwijd", aldus Georges Saab, Senior Vice President Oracle Java Platform en voorzitter van de raad van bestuur van OpenJDK. "Met de nieuwe verbeteringen in Java 21 kunnen ontwikkelaars nog sneller betere applicaties bouwen dan voorheen. Bovendien zal commerciële ondersteuning ten minste acht jaar beschikbaar zijn zodat klanten in hun eigen tempo kunnen migreren."
 
De nieuwste Java Development Kit (JDK) biedt updates en verbeteringen met 15 JDK Enhancement Proposals (JEP's). JDK 21 biedt taalverbeteringen van OpenJDK-project Amber (stringsjablonen, recordpatronen, patroonmatching voor switch, onbenoemde patronen en variabelen, en onbenoemde klassen en hoofdmethoden voor instances); verbeteringen van Project Panama (API voor externe functies en geheugen en Vector-API); functies afkomstig van Project Loom (virtuele threads, 'scoped' waarden en gestructureerde concurrency); prestatie-updates (Generational ZGC); en onderhouds- en uitfaseringssfuncties (uitfaseren van de 32-bits x86-poort voor verwijdering, en voorbereiden op het niet toestaan van dynamisch laden van agents).
 
Minstens acht jaar ondersteuning
Oracle biedt langdurige ondersteuning voor Java 21 voor minstens acht jaar. Deze langere ondersteuningsperiode geeft organisaties de flexibiliteit om applicaties langer in productie te houden met minimaal onderhoud, en uiteindelijk te migreren op hun eigen voorwaarden. Op basis van feedback van klanten en gebruik in het Java-ecosysteem heeft Oracle tevens aangekondigd dat de ondersteuningsperiode voor Java 11 ten minste tot januari 2032 zal worden verlengd, met dus minstens acht jaar langere ondersteuning en updates van Oracle.
 
De Java 21-release is het resultaat van een uitgebreide samenwerking tussen engineers van Oracle en leden van de wereldwijde Java-ontwikkelaarscommunity via OpenJDK en het Java Community Process (JCP). Naast de nieuwe verbeteringen wordt Java 21 ondersteund door Java Management Service (JMS), een native service van Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Deze service biedt één console en dashboard voor het beheren van Java-runtime-versies en -applicaties, lokaal of in elke willekeurige cloud. Lees de technische blogpost over Java 21 voor meer informatie over de functies in Java 21.
 
Innovatie in de cloud
Java levert optimale prestaties, efficiëntie en innovatie bij implementatie in de cloud op OCI, met OCI als eerste hyperscale-cloud die Java 21 ondersteunt. Klanten profiteren van diverse organisatiebrede voordelen door Java uit te voeren op OCI, waaronder lagere operationele kosten, betere prestaties zonder extra kosten en de mogelijkheid om bestaande Java-applicaties te moderniseren of nieuwe applicaties te bouwen met de nieuwste functies en mogelijkheden. Oracle Java SE, Oracle GraalVM en het Java SE Subscription Enterprise Performance Pack zijn gratis beschikbaar op OCI, waardoor ontwikkelaars applicaties kunnen maken en implementeren die sneller, beter en met geoptimaliseerde kostenprestaties worden uitgevoerd.
 
Het Oracle Java Universal SE-abonnement is een pay-as-you-go-product dat klanten de allerbeste ondersteuning biedt, waaronder triageondersteuning voor hun volledige Java-portfolio, recht op GraalVM, het Java SE Subscription Enterprise Performance Pack, toegang tot de geavanceerde functies van de Java Management Service en de flexibiliteit om te upgraden in het tempo van hun organisatie. Hierdoor kunnen IT-organisaties de complexiteit beheren, kosten beheersen en beveiligingsrisico's verkleinen.

Dev.java uitgebreid met Java Playground en communitybijdragen
Dev.java is de officiële site voor Java-ontwikkelaars, en vandaag kondigt Oracle aan dat daaraan een Java Playground is toegevoegd, evenals nieuwe communitybijdragen aan de contentcatalogus. De Java Playground is een online testomgeving waarmee gebruikers kleine Java-codefragmenten kunnen typen en uitvoeren zonder dat daarvoor een lokale runtime of IDE nodig is. Ontwikkelaars kunnen nu direct nieuwe functies uitproberen met Java 21, vanuit een browser en ondersteund door OCI.
Dev.java heeft honderden hoogwaardige Java-tutorials voor alle niveaus, gemaakt door het Java-team van Oracle. Dev.java accepteert nu ook bijdragen van de community via een nieuwe openbare repository binnen de Java GitHub-organisatie.

Partners