11-05-2023

SAS Viya sneller, schaalbaarder en kostenefficiënter

Deel dit bericht

Volgens een recent benchmark-onderzoek door The Futurum Group blijkt dat het AI- en analytics-platform SAS Viya gemiddeld dertig keer sneller is dan concurrerende oplossingen en open source-alternatieven. Het platform scoort ook beter op het gebied van schaalbaarheid bij grotere en complexere hoeveelheden data. The Futurum Group vergeleek voor het onderzoek de prestaties van SAS Viya met een commercieel, cloudgebaseerd data- en AI-platform en open source-alternatieven.

Volgens het benchmark-onderzoek presteerde SAS Viya qua snelheid en schaalbaarheid beter dan de overige geteste platformen:
Snelheid/prestaties
- Viya presteert gemiddeld 30 keer sneller dan alle andere geteste AI- en ML-oplossingen.
- Viya presteert gemiddeld 49 keer sneller dan een op Spark gebaseerd data- of AI-platform. Dat gold voor alle algoritmes, datavolumes en workloads. In sommige gevallen is Viya tot 326 keer sneller.

Schaalbaarheid
- Viya biedt meer schaalbaarheid voor grotere en complexe datasets dan alternatieve oplossingen en reduceert de runtime voor AI en ML door flexibel te voorzien in extra rekencapaciteit.
- Viya presteerde beter dan alle alternatieve oplossingen bij het trainen van modellen op basis van meer dan 300 miljoen datapunten. Het was ook het enige platform dat in staat is om de capaciteit op te blijven schalen.

Kostenefficiëntie
- Het platform van SAS kenmerkte zich door 86% lagere kosten dan de andere oplossingen. Dit was te danken aan de snelheid en schaalbaarheid die Viya bood qua training en scoring van modellen.

“SAS Viya gaf al na een paar minuten resultaat. De concurrerende oplossingen hadden daar uren voor nodig of lieten het simpelweg afweten”, zegt Russ Fellows, senior partner en analist bij The Futurum Group. “In de praktijk is gebleken dat SAS Viya gebruikers in staat stelt om de kosten terug te dringen en meer data te analyseren, zodat ze sneller slimme beslissingen kunnen nemen. Volgens onze onderzoeksresultaten laat SAS de concurrentie ver achter zich.”

Viya is een cloud-native AI-platform dat organisaties keuzevrijheid biedt in combinatie met grip op het verwerken van grote en complexe datasets en voorziet in de benodigde schaalbaarheid. De inzichten die Viya genereert, helpen organisaties om betere beslissingen te nemen. Of het nu gaat om het bepalen van de rente voor het afsluiten van een autolening, het onderhoud dat nodig is om de veiligheid van treinen te waarborgen of om de locatie en het tijdstip waarop een distributiecentrum goederen op transport moet zetten.

“Het onderzoek van The Futurum Group bevestigt wat onze klanten ons al vertelden: Viya draait efficiënt in de cloud en maakt optimaal gebruik van CPU-capaciteit voor de verwerking van workloads”, zegt Bryan Harris, executive vice president en CTO bij SAS. “De R&D-afdeling van SAS heeft miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderzoek ter verbetering van de kostenefficiëntie voor organisaties die snel gebruik willen maken van cloudoplossingen, analytics en AI. De resultaten van dit onafhankelijke onderzoek vormen het bewijs dat snelheid en schaalbaarheid hand in hand gaan met kostenefficiëntie. Daardoor kunnen onze klanten enorme performanceverbeteringen en kostenbesparingen realiseren."

Lees voor meer informatie het volledige onderzoeksrapport.

Partners