30-03-2023

The eNose Company integreert aeoNose-oplossing met InterSystems IRIS for Health

Deel dit bericht

The eNose Company werkt samen met dataplatformleverancier InterSystems om de uitrol van de aeoNose-ademtest bij zorginstellingen te realiseren. InterSystems is verantwoordelijk voor de integratie van de oplossing binnen zorginstellingen, waarbij een focus ligt op de veilige uitwisseling van data tussen de aeoNose en het elektronisch patiëntendossier (EPD).

De aeoNose is een draagbaar apparaat voor ademanalyse dat gebruikt kan worden om vroegtijdig en kostenefficiënt longkanker te diagnosticeren. De patiënt ademt gedurende 5 minuten in en uit via deze elektronische neus. Het ademprofiel wordt dan met behulp van state-of-the-art kunstmatige intelligentie geclassificeerd als ‘positief’ dan wel ‘negatief’. De analyseresultaten worden vervolgens naar het EPD gestuurd, waardoor de arts toegang heeft tot een betrouwbare diagnose. De IRIS for Health-oplossing van InterSystems waarborgt een veilige uitwisseling van deze data.

InterSystems’ IRIS for Health is een cloudgebaseerd datamanagementplatform. Het staat voornamelijk bekend om de interoperabiliteit, schaalbaarheid, en de veiligheid waarmee het data uitwisselt, en de oplossing ondersteunt daarnaast de ontwikkeling van FHIR-gebaseerde zorgapplicaties.

Efficiëntere en effectievere zorg
De aeoNose wordt sinds 2013 ontwikkeld door The eNose Company en kan binnen vijftien minuten een ademprofiel meten en classificeren. Dit vermindert lange, invasieve diagnosetrajecten, drukt de kosten voor zorginstanties, en leidt uiteindelijk tot goedkopere en betere zorg.

De afgelopen jaren zijn klinische studies uitgevoerd voor diverse ziektebeelden. De longkankerapplicatie is nu gereed voor de markt, andere applicaties zitten in de pijplijn. Het product is gecertificeerd volgens de medische richtlijnen (CE) en The eNose Company voldoet aan het ISO 13485 kwaliteitssysteem. Binnenkort wordt de aeoNose geïmplementeerd in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Volgens Robert Eggermont, Country Manager InterSystems Nederland, is de ontwikkeling van de aeoNose als diagnostisch apparaat is 'game changer' als het gaat om detectie van long- en darmkanker in een vroegtijdig stadium. “Deze ontwikkeling verbetert de patiëntenzorg maar kan ook de stijging van de kosten in de zorg beteugelen. Om de connectiviteit tussen de aeoNose en het ziekenhuis EPD te realiseren, is The eNose Company een partnership aangegaan met Intersystems, waarbij het IRIS for Health-platform voor de volledige integratie gebruikt wordt voor aeoNose-implementaties zowel in Nederland en daarbuiten.”

Henny Oord, Chief Financial Officer bij The eNose Company, vult aan: “In de komende periode gaat The eNose Company de aeoNose wereldwijd in de markt zetten, te beginnen met de ademtest voor longkanker. Via het InterSystems platform IRIS for Health kunnen wij overal relatief eenvoudig de verbinding maken met het ziekenhuis EPD. Over enkele jaren verwachten wij patiënten op basis van een enkel ademprofiel te kunnen screenen op meerdere ziektebeelden.”

Partners