20-06-2022

Denodo presenteert zesde jaarlijks cloudonderzoek

Deel dit bericht

Denodo heeft de bevindingen bekendgemaakt van haar zesde jaarlijkse enquête over cloudgebruik, waaruit bleek dat de acceptatie van de cloud snel blijft groeien, waarbij meer dan de helft (54 procent) van deelnemers aangeeft zich op een gemiddeld of gevorderd niveau van cloudgebruik te bevinden.

Cloud-enabled bedrijfstransformatie is een prioriteit geworden nu organisaties te maken hebben met wereldwijde supply chain-problemen, cyberbeveiligingsbedreigingen en geopolitieke instabiliteit. Terwijl organisaties van elke omvang en verticale markten zich tot de cloud wenden om flexibiliteit en veerkracht te garanderen in het licht van deze uitdagingen, hebben kleine tot middelgrote bedrijven investeringen in cloudinfrastructuurservices gestimuleerd om de migratie van werklast, gegevensopslagservices en cloud-native applicatieontwikkeling.

Datagedreven
Cloudgebaseerde datawarehouses, data lakes en lake houses speelden een prominente rol in 2021, en werden door respondenten zowel een topinitiatief (48 procent) als een top use case (57 procent) genoemd. Hybride cloud blijft het implementatiemodel bij uitstek, net als sinds de enquête van 2020. Dit jaar is de kloof tussen hybride cloud en private cloud echter drastisch groter. Hybride cloud werd gekozen door bijna twee keer zoveel respondenten (37,5 procent), vergeleken met pure public cloud, met 20 procent . Dit jaar is het duidelijk dat hybride cloud minder een "keuze" maar een "noodzaak" is en aangeeft dat bedrijven niet volledig afstappen van hun on-premisesystemen, ook al hebben ze hun cloudvoetafdruk vergroot. Bedrijven hebben goede redenen om deze gemengde manier van implementeren in te zetten, waaronder naleving van de regelgeving, wat de reden kan zijn waarom zij ervoor kiezen hun on-premisesystemen niet zomaar op te geven wanneer het technologielandschap verandert.

Wat betreft het datagedreven karakter van de bedrijven die aan de enquête deelnamen, noemden bijna vier op de vijf respondenten (79 procent) de complexiteit van gegevensintegratie, de toegankelijkheid van gegevens en het geschikt maken van verschillende gegevensindelingen als de belangrijkste belemmering om datagedreven te worden, gevolgd door het gebrek aan analytische vaardigheden en middelen om ruwe gegevens om te zetten in inzichten (62 procent). Ook data scientists hadden het moeilijk. Meer dan twee op de vijf (44 procent) waren niet in staat om de helft of meer van hun gegevens te vinden, te openen en te analyseren na de invoering van cloudtechnologieën en slechts 17 procent was in staat om 75 procent of meer van hun gegevens te benutten.

Verschuiving naar datavirtualisatie
De rol van IT in het traject van cloudmodernisering is ook veranderd. In 2020 lag de focus voor IT-professionals op het kiezen van de juiste cloudprovider en het beheren van de migratie. Maar in 2021 zijn deze IT-teams meer gericht op het ontvangen van de training die nodig is om de cloudsystemen van hun organisatie naar het volgende niveau te tillen (volgens 31,3 procent van de respondenten van de enquête), terwijl andere activiteiten zoals het selecteren van een cloudprovider en het plannen van cloudmigraties nog steeds belangrijk blijven. Bedrijven gebruiken de cloud voor verschillende use cases, waarbij rapportage en dashboards, self-service BI en ad hoc analyse het populairst zijn, maar respondenten verwachten in de toekomst een verschuiving naar datavirtualisatie, data preparation en datakwaliteit.

Deze use cases schetsen een levendig portret van waar veel organisaties staan met betrekking tot hun reis naar de cloud. Ten eerste weerspiegelt het het feit dat de belanghebbenden binnen organisaties klaar zijn om beter gebruik te maken van hun gegevens, en ten tweede toont het aan dat organisaties nu het maximale uit hun cloudsystemen willen halen met robuuste cloudgebaseerde repository’s. Nadat de belangrijkste workloads naar de cloud zijn gemigreerd, is de volgende stap voor veel bedrijven het vinden van een plek om de nieuwe gegevens op te slaan die ze vervolgens beginnen te verwerven. Moderne gegevensbeheerbenaderingen zoals logical data fabric stellen organisaties in staat legacysystemen naadloos aan te passen, zodat deze in combinatie met cloudsystemen kunnen werken.

Als het gaat om de keuze van leveranciers van clouddiensten, blijven Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) de markt met een ruime marge domineren, maar dit jaar heeft AWS (44,6 procent) een aanzienlijke voorsprong genomen op Azure (26,2), nadat Azure twee jaar op rij AWS net voor bleef. Google Cloud Platform (GCP) kwam volgens de enquête als derde meest populaire optie binnen (8 procent). Daarentegen liet Alibaba een sprong zien van 1,4 procent in 2021 naar 3,6 procent dit jaar.

Partners