08-02-2022

SAS en Tekle Holographics bieden visualisatie in hologramvorm

Deel dit bericht

SAS biedt haar klanten nu ook de mogelijkheid om visualisaties te maken in de vorm van een hologram. Om die reden is het bedrijf een partnership aangegaan met Tekle Holographics. De combinatie van de specifieke oplossingen en kwaliteiten van SAS en Tekle Holographics biedt nieuwe visualisatiemogelijkheden voor bedrijven.  

Een hologram is een 3D-weergave van een object dat je los in de ruimte kunt projecteren. Je kunt eromheen lopen, het object draaien om het van alle kanten te bekijken, en je kunt er zelfs doorheen lopen en het van binnen bekijken. Je hoeft alleen maar een 3D-bril op te zetten om het beeld goed te zien. Daarmee gaat holografie een stap verder dan virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Je hebt geen grote, zware bril of headset nodig die je gezicht helemaal omvat; een lichte en gebruiksvriendelijke 3D-bril is voldoende. Dit is een enorme stap vooruit voor de gebruiker. Want nu is het mogelijk om, terwijl je het hologram bekijkt, ook de echte omgeving te zien en te communiceren met andere personen. De gebruiker is dus niet meer afgesloten van de wereld, zoals bij het gebruik van een headset.

Hologram via een pc
De grote kracht van het platform van Tekle Holographics is de datacompressietechnologie. Deze unieke compressietechnologie biedt de mogelijkheid hologrammen met een gewone pc te creëren, waar in andere gevallen zware serverconfiguraties nodig zijn. Dit levert een enorme besparing op in tijd en kosten.

Energie-, bouw- en zorgsector
Waar Tekle Holographics gespecialiseerd is in het creëren van hologrammen op basis van datasets, bijvoorbeeld camerabeelden, een MRI-scan of een CAD-CAM-tekening, voegt SAS daar de dimensie van dataverrijking aan toe. De gebruiker krijgt hierdoor duidelijk zicht op de analyse. Hoewel de toepassingen van deze combinatie eindeloos zijn, focussen SAS en Tekle Holographics zich in eerste instantie op drie domeinen: de energie-, bouw- en zorgsector.

Gecombineerde data verwerken tot één hologram
Arie den Boer, Alliance Manager bij SAS, vertelt: “Voor een goed onderhoud en beheer (24/7) van bijvoorbeeld windmolenparken is Asset Performance Management cruciaal. Daarvoor gebruiken we allerhande data, zoals de onderhoudsgeschiedenis, de draaiuren sinds de laatste onderhoudsbeurt en data van sensoren die bijvoorbeeld trillingen meten. Maar er vinden ook visuele inspecties plaats middels camera’s. Op het SAS Viya platform combineren we al die verschillende data. Met Tekle Holographics verwerken we die gecombineerde data vervolgens tot een hologram van de windmolen. Onderhoudsengineers kunnen de windmolen dan van alle kanten op afstand bestuderen: de buitenkant, maar ook de binnenkant van de windmolen. Dit geeft een enorme kostenreductie in het preventieve en kostbare onderhoud, bijvoorbeeld het gebruik van helikopters en/of drones op zee vindt nu alleen plaats als het echt nodig is.”

Verrijkte data visualiseren
Een ander focusgebied is de zorgsector. Michel Tzsfaldet, CEO van Tekle Holographics: “Ons bedrijf is onder andere gespecialiseerd in het maken van hologrammen op basis van MRI-scans. We verwerken de beelden die artsen normaalgesproken op een computer bekijken tot 3D grafische weergaven waar ze doorheen kunnen lopen en die ze van alle kanten kunnen bestuderen (added degrees of freedom). Een hologram van zo’n scan zegt veel, maar lang niet alles. Voor een goede operatievoorbereiding wil de chirurg ook de lab uitslagen zien, de bloeddruk weten en ga zo maar door. Op basis van al die data kunnen we een verrijkt hologram creëren en de impact van de behandeling visualiseren. Dit geeft operatieteams nog betere informatie.”

Toekomst
SAS en Tekle Holographics beginnen hun partnership met de focus op de bouw-, energie- en zorgsector. Maar de mogelijkheden voor het visualiseren van allerlei cruciale data door middel van hologrammen zijn eindeloos. In de nabije toekomst kunnen beide bedrijven hun klanten in nog veel meer sectoren baanbrekende oplossingen bieden.

Partners