22-11-2021

European Banking Federation en SAS bestrijden financiële criminaliteit

Deel dit bericht

Volgens een raming van het United Nations Office on Drugs and Crime (bureau voor drugs- en misdaadbestrijding van de Verenigde Naties) wordt er jaarlijks 800 miljard tot 2 biljoen US dollar via wereldwijde financiële systemen witgewassen. Dat is een schribarende 2 tot 5 procent van het mondiale BBP. De European Banking Federation (EBF) – die maar liefst 5.981 banken in Europa met ruwweg 2,6 miljoen werknemers vertegenwoordigt - is een samenwerking met SAS aangegaan om financiële bedrijven wereldwijd te helpen de golf van witwaspraktijken in te dammen

"Conventionele methoden voor de bestrijding van antiwitwaspraktijken (AML) worden steeds inefficiënter en is er behoefte aan een meer innovatieve aanpak voor de bestrijding van financiële criminaliteit", zegt CEO Wim Mijs van de EBF. "De toekomst van AML ligt bij het gebruik van innovatieve technologieën en gezamenlijke oplossingen, gericht op het verbeteren van het beoordelingsvermogen van AML-experts en het inzichtelijk maken van complexe, criminele netwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking met SAS ons zal helpen onze leden en de financiële wereld voor te bereiden op deze nieuwe realiteit."

Ondanks het almaar stijgende aantal meldingen van verdachte activiteiten blijkt uit gegevens van Europol dat in de Europese Unie tussen 2009 en 2014 niet meer dan 1,1 procent van de crimineel verkregen middelen in beslag is genomen. Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, heeft de Europese Commissie in juli dit jaar een nieuw AML-pakket geïntroduceerd. Naast andere veranderingen zullen banken en andere mededingingsautoriteiten voor het eerst moeten voldoen aan een verordening die bindend is. In de komende jaren zal ook een nieuwe Europese AML-autoriteit operationeel worden.

Hiaten in digitale identiteit
In januari waarschuwde de Financial Action Task Force (FATF), de intergouvernementele waakhond voor financiële criminaliteit, dat de COVID-19-pandemie criminelen de mogelijkheid biedt misbruik te maken van de hiaten in de digitale identiteit. Rond dezelfde tijd hebben SAS, KPMG en de Association of Certified Anti-Money Laundering Specialists (ACAMS) wereldwijd meer dan 850 ACAMS-leden ondervraagd om te peilen in hoeverre compliance officers hun AML-strategieën tijdens de pandemie hebben aangepast. Uit dit onderzoek naar AML-technologie, dat in augustus werd gepubliceerd, bleek het volgende:
- Een derde van de financiële instellingen gaf aan hun AI en machine learning adoptie voor AML compliance vanwege COVID-19 te versnellen.
- Nog eens 39 procent gaf aan dat hun plannen voor AI en machine learning onverminderd doorgaan, ondanks de verstoring door de pandemie.

Meer dan alleen lijstjes afvinken
Het onderzoek toont volgens Stu Bradley, Senior Vice President van Fraud and Security Intelligence bij SAS, aan dat de sector zich op een kritisch kruispunt bevindt. “Banken zien AI als de belangrijkste verandering op het gebied van AML, maar de meeste banken worstelen nog met de technologie en de manier waarop ze dit optimaal kunnen inzetten. In samenwerking met de EBF zoeken we naar mogelijkheden om banken verder te helpen met praktische richtlijnen die hen verder helpen dan alleen maar het afvinken van lijstjes met compliance vereisten. Met de juiste aanpak kan AML zorgen voor een transformatie binnen een groter geheel van fraude- en risicomanagement functies van banken."

Partners