28-10-2021

Drie finalisten genomineerd voor Dutch BI & Data Science Award 2021

Deel dit bericht

De jury van de Dutch Business Intelligence & Data Science Award 2021 heeft na ampel beraad drie organisaties geselecteerd die in aanmerking komen voor de titel Slimste Organisatie van Nederland. De vertegenwoordigers van de Nationale Politie, Pon en SpendLab gaan door naar de finale.

De Dutch BI & Data Science Award is een initiatief van onder meer Passionned Group. De prijs is bedoeld voor innovatieve, lerende organisaties waar de data leidend is en een solide basis vormt voor de dagelijkse bedrijfsbeslissingen. De finalist die de jury weet te overtuigen, mag zich twee jaar lang de Slimste organisatie van Nederland noemen. De Dutch BI & Data Science Award 2021 wordt op donderdag 9 december aanstaande voor de elfde keer uitgereikt. De drie finalisten zullen dan strijden om de titel Slimste Organisatie van Nederland.

Nationale Politie
De jury is onder de indruk van de zorgvuldigheid waarmee de Nationale Politie concreet invulling geeft aan het concept van ‘Informatiegestuurd werken’. Centraal binnen dit concept staat het zogenoemde Advanced Analytics Platform. Hiertoe hebben alle data scientists, data-analisten en BI-specialisten binnen de politie eenvoudig toegang middels persoonlijke (data)autorisaties. Binnen een veilige, afgeschermde omgeving kunnen zij een eigen dataset selecteren en direct aan de slag met machine learning-modellen, patroonherkenning en het schrijven van algoritmes. De Nationale Politie faciliteert daarmee Machine Learning-as-a Service.

Samen met het Openbaar Ministerie is een Kwaliteitskader Big Data ontwikkeld om te toetsen of alles volgens de regels verloopt. Daarnaast vinden regelmatig in- en externe audits plaats. Een van de vele toepassingen is MONOcam, een algoritmegedreven zelflerend systeem voor het detecteren van ongeoorloofd mobiel bellen vanuit de auto. Het principe van ‘privacy by design’ was hierbij leidend. MONOcam kan hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. De jury bewondert de manier waarop de Nationale Politie Machine Learning-as-a Service als een veilige private clouddienst op een laagdrempelige manier aanbiedt aan haar data-analisten, waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen als data professionals.

Pon
Met een vooruitziende blik heeft Pon Holdings zes jaar geleden geïnvesteerd in de oprichting van een klein, maar slagvaardig Datalab. De jury roemt met name de langetermijnvisie en de bereidheid om te investeren in het menselijke kapitaal via een volwaardig traineeprogramma. De ambitie om van Pon een datagedreven bedrijf te maken is niet zomaar een loze kreet. Aan de hand van een volwassenheidsmodel voor het meten van datagedrevenheid en een roadmap stelt het Datalab regelmatig de prioriteiten bij. Een voorbeeld van een schaalbare oplossing van het Datalab is een machine learning model dat het omzetpotentieel voor de auto- en fietsmerken in geografische regio’s voorspelt. Maar ook Pon’s oplossingen voor deelmobiliteit, zoals Greenwheels en DOCKR, profiteren hiervan. Daarnaast is op basis van externe en interne data en een forecasting model tijdens de Corona-crisis proactief ingespeeld op de explosief toegenomen vraag naar fietsen. Hierdoor is extra cashflow gegenereerd.

Blikvanger is de startup Lensor die op basis van kunstmatige intelligentie en superslimme camera’s razendsnel verschillende soorten schades aan voertuigen kan detecteren, zoals luxe personenauto’s en bestelauto’s. Dit systeem van ‘vehicle damage detection’ maakt de arbeidsintensieve menselijke visuele inspecties overbodig. Grote partijen in de bezorg- en autoverhuursector zijn al begonnen met pilots en de vraag neemt toe.

SpendLab  
SpendLab, een spin-off van het Nederlands Inkoop Centrum (NIC), is een snelgroeiend technologiebedrijf dat haar basistechnologie ook aan partners ter beschikking stelt. Het bedrijf houdt zich bezig met cash en profit recovery, het uitvoeren van liquiditeitsscans, risicoanalyses, fraudedetectie, procesverbeteringen en compliance. De jury prijst met name het business- en verdienmodel dat klanten van SpendLab in staat stelt vrij eenvoudig gemiddeld 1 tot 3 euro per factuur terug te halen op basis van no cure, no pay. Centraal hierbij staat het APRA-platform (Accounts Payable Recovery Analyzer) dat in eigen beheer is ontwikkeld en dat wordt gevoed met zo’n 400 algoritmes op basis van onder meer supervised learning.

APRA wordt verder ondersteund door root cause analyses en aangevuld met Power BI software. De algoritmes zijn in staat om onrechtmatigheden, zoals onjuiste facturen, dubbel gefactureerde kosten, niet verstuurde creditnota’s en niet gespecificeerde btw in de boekhouding van klanten op te sporen. De jury vindt het knap hoe SpendLab zich heeft getransformeerd van een lokale werkgever voor ‘Excel nerds’ tot een internationaal opererend techbedrijf dat ondanks de groei de menselijke maat (‘employee engagement’) scherp in het oog houdt.

De Dutch BI & Data Science Award wordt sinds 2004 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer KPN Mobiel (2005), Ahold (2008), Diakonessenhuis (2009), Coolblue (2012), Brandweer Amsterdam-Amstelland (2013), Veiligheidsregio NHN (2015) en fietsenwinkel.nl (2017).

Partners