02-09-2021

Databricks zet vol in op data lakehouse

Deel dit bericht

Databricks kondigt een nieuwe financieringsronde aan van 1,6 miljard dollar om de verdere innovatie en ingebruikname van de data lakehouse-architectuur te versnellen, waarvan de populariteit binnen datagedreven organisaties in snel tempo groeit.

De Series H-financiering, geleid door Counterpoint Global (Morgan Stanley), resulteert in een bedrijfswaardering van 38 miljard dollar. Naast Counterpoint Global sluiten andere nieuwe investeerders aan, waaronder Baillie Gifford, ClearBridge Investments en UC Investments (Office of the Chief Investment Officer of the Regents of the University of California).  Bestaande investeerders die deelnemen aan de ronde zijn onder meer Andreessen Horowitz, fondsen en accounts in beheer bij BlackRock, Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments), Coatue Management, Fidelity Management & Research, Franklin Templeton, GIC, Greenoaks, Octahedron Capital, fondsen en accounts in beheer bij T. Rowe Price Associates, Inc., Tiger Global Management en Whale Rock Capital Management.

Als eerste lakehouse platform in de cloud is Databricks een pionier op het gebied van een open en uniforme architectuur voor data en AI, die de betrouwbaarheid, governance en performance van een datawarehouse rechtstreeks naar de data lakes brengt waar de meeste organisaties al hun data in opslaan. Databricks-klanten zijn hierdoor niet meer gedwongen data uit hun data lake te verplaatsen tussen verschillende losgekoppelde legacy-systemen voor verschillende use cases. In plaats daarvan bouwen zij lakehouses op AWS, Microsoft Azure en Google Cloud om alle data- en analyticswerkzaamheden te ondersteunen op één enkel platform. Daardoor zijn ze in staat om een complexe architectuur te vermijden, infrastructuurkosten aanzienlijk te verlagen, de productiviteit van datateams te verhogen en sneller te innoveren.

Snelgroeiende data lakehouse-markt
Na deze ronde heeft Databricks in totaal bijna 3,5 miljard dollar aan financiering opgehaald, welke zal worden gebruikt om de voorsprong van het bedrijf in de enorme en snelgroeiende data lakehouse-markt te vergroten. Op basis van de pilaren van open standaarden, de cloud en de evolutie van machine learning-toepassingen, is het bedrijf van plan zijn voorsprong uit te bouwen door te investeren in innovaties die AI verder versimpelen, keuzemogelijkheden en flexibiliteit behouden in alle belangrijke public clouds en het lakehouse neer te zetten als de moderne vervanging van het legacy datawarehouse.

Daarnaast zal het bedrijf onder leiding van de nieuwe President of Global Field Operations Andy Kofoid (voorheen van Salesforce) investeren om de ingebruikname van het Databricks Lakehouse Platform wereldwijd te versnellen. Dit zal Databricks doen door nieuwe markten te betreden, zijn partner ecosysteem verder uit te breiden en te ondersteunen en een breed aanbod aan branchespecifieke oplossingen te ontwikkelen.
Andere bestaande en nieuwe investeerders die aan deze financieringsronde hebben deelgenomen, zijn onder meer: Alta Park Capital, een verzameling BNY Mellon-fondsen, Discovery Capital, Dragoneer Investment Group, Flucas Ventures, Gaingels, Geodesic, Green Bay Ventures, the House Fund, Insight Partners en New Enterprise Associates.

Partners