12-05-2021

Innovatieve winnaars SAS Hackathon lossen grote problemen op met AI en analytics

Deel dit bericht

De winnaars van de eerste wereldwijde SAS Hackathon, waaronder ITsAmsterdam uit Nederland, leverden oplossingen voor grote zakelijke en maatschappelijk relevante problemen met analytics en AI. Teams van over de hele wereld maakten gebruik van advanced analytics via het cloud-native SAS Viya platform, Microsoft Azure, en andere tools om het leven van mensen te verbeteren, innovaties bij bedrijven te stimuleren en een duurzame samenleving te bevorderen. De sponsors Microsoft, Intel en CoreCompete leverden aanvullende diensten en technologie.

Gedurende de maand maart bracht SAS honderden knappe koppen bij elkaar voor de virtuele Hackathon. Onder hen waren klanten, partners, startups en tientallen studenten van diverse universiteiten wereldwijd. Data scientists, technologieliefhebbers en visionairs uit verschillende sectoren en meer dan 30 landen werden uitgedaagd om analytics en AI-technologie toe te passen voor het oplossen van bedrijfs- en humanitaire problemen.

SAS zal op 18 mei tijdens het virtuele SAS Global Forum 2021 de winnaars bekendmaken in drie categorieën: Industrie, Data for Good en Startups. "We hebben deze Hackathon gelanceerd om te inspireren en te innoveren en om de maatschappij en het bedrijfsleven te helpen," zegt Bob Messier, Senior VP of Customer Engagement and Support bij SAS. "De diverse teams in deze wereldwijde Hackathon brachten nieuwe ideeën voort met bijna 100 unieke praktijkcases. Als technoloog ben ik positief verrast over het brede scala aan analytics-technologieën dat ze hebben gebruikt. Alle teams verdienen speciale erkenning en dank voor hun harde werk en bijdragen."

SAS maakt de regionale winnaars bekend voor Noord- en Zuid-Amerika; Azië-Pacific; en Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA); evenals de winnaars in de specifieke industrie- en technologie-subcategorieën. De winnaars werden gekozen door meer dan 50 deskundige juryleden. Hieronder lichten we enkele van de winnende projecten toe.

ITsAmsterdam [Nederland]. Winnaar van de Global Technology subtrack Computer Vision.
Een team van chirurgen en data scientists van Amsterdam UMC, Gelre ziekenhuizen en ITsPeople hebben een computer vision-model ontwikkeld om chirurgen te helpen de veiligheid van patiënten te verbeteren tijdens het operatief verwijderen van de galblaas en daarmee ook levens te redden. Tijdens de ingreep moeten chirurgen een duidelijk beeld krijgen van verschillende relevante anatomische structuren en zicht krijgen op de zogenaamde ‘critical view of safety’. Met dit ontwikkelde model kunnen op termijn zowel praktiserende chirurgen als chirurgen in opleiding worden ondersteund. Het team van ITsAmsterdam heeft onlangs op inspirerende wijze verslag gedaan van hun werk tijdens SAS Open D[N]A Café.

NPK4Ever [US] Winnaar van de regionale Award in Americas.
Dit team van de North Carolina State University en startup Phinite gebruikte SAS Analytics om een model te maken voor het recyclen van meststoffen op basis van mest, waarmee het milieu en de voedselproductie kunnen worden verbeterd. Het model identificeerde potentiële mestbronnen van grootschalige veehouderijen in de VS en analyseerde ook de verschillende prijzen voor koolstofcompensatie.

KPMG (Oostenrijk) Winnaar van de regionale Award in EMEA.
Milieu-, sociale en bestuurscriteria (ESG) helpen beleggers bij het vinden van bedrijven die overeenkomen met hun eigen waarden. Het team van KPMG, een SAS-partner, creëerde een nieuwe data-analytics functie voor zijn ESG-tool CLIMAID. De tool gebruikt SAS machine learning en natural language processing om webdata te analyseren, bedrijven te scoren in 39 categorieën en een model te bouwen om ESG-scores voor elke portefeuille te voorspellen.

ifb4Sustainability [Duitsland] Winnaar van de Global Sub-Industrie Banking.
De ‘Positive Impact Analyzer for Banking’-tool van het team helpt de financiële sector bij het onderzoeken van zijn rol in het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De Analyzer combineert een Python-model voor het berekenen van SDG-indexscores met een dashboard op basis van SAS Visual Analytics om gegevens over de duurzaamheidsprestaties van bankportefeuilles in het verleden, het heden en de toekomst te onderzoeken en te verkennen.

Hackanadians [Canada] Winnaar van de Global Sub-Industry Overheid/Public Sector.
Aanrijdingen zijn de op een na belangrijkste doodsoorzaak voor brandweerlieden in de VS, en elk jaar komen honderden mensen om bij aanrijdingen met hulpverleningsvoertuigen. Veel van deze ongevallen gebeuren op kruispunten. Dit team van data scientists heeft Traffic Lights for Life ontwikkeld, een op AI gebaseerd systeem waarmee verkeerslichten kunnen "luisteren" naar voertuigen van hulpdiensten door middel van audiodetectie, in-cloud deep learning en kruispuntcontrole.

De projecten werden geëvalueerd op basis van verschillende criteria, waaronder de oplossing, de getoonde technologie, de unieke waarde, het marktpotentieel, het innovatieniveau en de levensvatbaarheid van het business plan. Meer informatie over elk winnend team en korte video's van hun projecten, is te vinden op de SAS Hackathon-pagina.
Naast erkenning zullen verschillende teams een uitnodiging krijgen om samen te werken met SAS om hun ideeën verder op de markt te brengen. Deze geselecteerde teams krijgen gratis toegang tot SAS Viya op Microsoft Azure, deskundige begeleiding, en informatie en ondersteuning om hun toepassingen verder te ontwikkelen.

Partners