04-05-2021

Data Sharing Coalition presenteert Data Sharing Canvas

Deel dit bericht

De Data Sharing Coalition heeft het Data Sharing Canvas uitgebracht. Wanneer data breed wordt gedeeld tussen domeinen, kan dit volgens de Data Sharing Coalition resulteren in een extra groei van het Bruto Binnenlands Product van tot wel een procent. Die waarde kan alleen worden gerealiseerd als organisaties onder controle van de rechthebbende(n) data kunnen delen.

Het Data Sharing Canvas dient als een springplank om vertrouwen en technische interoperabiliteit te faciliteren voor het op grote schaal delen van data tussen domeinen. Het document is opgesteld samen met de meer dan veertig deelnemers van de Data Sharing Coalition uit verschillende domeinen die meer dan 100.000 organisaties vertegenwoordigen.

Fundament voor afspraken over delen van data op schaal
Het Data Sharing Canvas laat zien dat het op schaal delen van data tussen domeinen kan worden bereikt via geharmoniseerde afspraken. Het document beschrijft welke afspraken over onderwerpen zoals security, metadata en identificatie, authenticatie en autorisatie nodig zijn om wederzijds vertrouwen en interoperabiliteit tussen domeinen mogelijk te maken. Het Data Sharing Canvas bevat bijdragen van experts van organisaties die deelnemen aan de Data Sharing Coalition. Behalve de bijdragen van experts, bieden de lessen uit cross-sectorale use-cases voor het delen van data, evenals de analyse van bestaande initiatieven voor het delen van data de essentiële inzichten die zijn gedocumenteerd in het Data Sharing Canvas.

Het document dient als een springplank voor de ontwikkeling van het verwachte Trust Framework waarin geharmoniseerde afspraken voor het domeinoverschrijdend delen van data worden vastgelegd.

Onderbouwen met praktische use cases
In de toekomst zal het Data Sharing Canvas verder worden onderbouwd door het analyseren van praktische use cases voor het delen van data. De Data Sharing Coalition is momenteel betrokken bij vijf verschillende use cases voor het delen van data. In deze use cases definiëren en realiseren organisaties uit verschillende domeinen samen een use case die nieuwe waarde creëert door het delen van data tussen domeinen. Denk bijvoorbeeld aan het delen van energiedata met hypotheekverstrekkers om energiebesparende maatregelen te financieren, het delen van logistieke data met verzekeraars voor verbeterde verzekeringsproducten of het delen van sensordata om ‘vraaggestuurde’ schoonmaakdiensten mogelijk te maken. De use cases bieden real-life inzichten in wat er nodig is om interoperabiliteit te bereiken tussen verschillende datadeelinitiatieven.

Partners