15-02-2021

Data- en analyse-initiatieven versnellen in 2021

Deel dit bericht

Information Builders, een onderdeel van TIBCO dat end-to-end data- en analysesoftware levert, heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek waarin wordt onderzocht hoe organisaties van plan zijn data strategisch te gebruiken in 2021. Het Data and Analytics Trends and Directions 2021 onderzoek bracht aan het licht dat de COVID-19-pandemie dit jaar geen gegevensprioriteiten zal tegenhouden, maar eerder de urgentie ervan vergroten en extra investeringen stimuleren.

44 procent van de respondenten is van plan om de uitgaven aan data in 2021 te verhogen en 38 procent zal ongeveer hetzelfde uitgeven als in 2020, in totaal 82 procent investeert evenveel of meer in 2021. "Vrijwel al onze klanten zijn gefocust op datagestuurde digitale transformatie, en het verplaatsen van data naar de cloud is een belangrijk onderdeel van dat proces", zegt Dennis McLaughlin, vicepresident product management bij Information Builders. “Ons onderzoek bevestigt dat cloudmigratie - nu al een topprioriteit voor organisaties - aan kracht wint. Wij geloven dat dit de noodzaak weerspiegelt om te voorzien in de gegevensbehoeften van werknemers die overal werken."

Belangrijkste obstakels: datakwaliteit, beveiliging en training
Een belangrijke bevinding uit het onderzoek betreft wat de zorgenkindjes van management zijn. 72 procent van de respondenten is van mening dat kwaliteit en veiligheid de belangrijkste problemen met betrekking tot data zijn. 41 procent merkte op dat het ontbreken van een "single version of the truth" in hun gegevens een van de belangrijkste belemmeringen is voor het succesvol implementeren van datastrategie in hun organisaties. Ondanks deze zorgen, noemden de respondenten training als een ander belangrijk punt van zorg, waarbij slechts 14 procent van de respondenten aangaf dat hun organisatie een sterk trainingsprogramma rond data en analyse heeft.

Andere bevindingen van het onderzoek zijn onder meer:
Cloudmigratie komt in een stroomversnelling: 50 procent van de respondenten gebruikt on-premise storage, en dat aantal zal de komende drie jaar dalen tot 10 procent, waarbij het gebruik van cloud voor dataopslag toeneemt tot 83 procent (zeven procent weet het niet).
Data zijn nog steeds de sleutel tot digitale transformatie: 94 procent zegt dat data zeer of enigszins belangrijk is voor digitale transformatie; 19 procent merkte op dat de gezondheidscrisis data verder zal aandrijven als prioriteit bij de manier waarop nieuwe technologieën diensten of hun bedrijf zullen veranderen.
Data en analyse blijven topprioriteit: 70 procent zegt dat leidinggevenden en senior managers zich zeer bewust zijn van de potentiële zakelijke voordelen van data en analyse; 65 procent zegt dat hun organisaties gegevens en analyses gebruiken om prestatieverbeteringen te stimuleren; 61 procent stuurt de bedrijfsstrategie aan met data en analyses; en 53 procent maakt gebruik van gegevens en analyses om de klantervaring te verbeteren.
Dataculturen beginnen te ontstaan: 53 procent zegt dat hun organisaties zich inzetten om toegang te bieden tot gegevens waar dat nodig is - een belangrijke praktijk om datademocratisering te waarborgen, inclusief het helpen van leiders en zakelijke gebruikers bij het verwerven van datavaardigheden.
De meeste dataprioriteiten zullen niet significant worden beïnvloed door COVID-19: respondenten zeggen dat belangrijke bedrijfsinitiatieven, zoals compliance (zeven procent), cloud (14 procent) en digitale transformatie (19 procent), weinig zullen worden veranderd door de pandemie, maar 48 procent geeft aan dat de aanhoudende gezondheidscrisis van invloed zal zijn op de ondersteuningsbehoeften van thuiswerkend personeel.

Meer informatie over de onderzoeksresultaten.

Partners