18-01-2021

Combinatie Diamanti en Microsoft SQL Server draait snelst bij I/O-intensieve applicaties

Deel dit bericht

Wanneer een I/O-intensieve SQL Server databasetoepassing in de cloud wordt toegepast, zijn de prestaties het hoogst bij gebruik van het Diamanti platform. Diamanti heeft de resultaten gepubliceerd van een reeks prestatietesten rondom SQL Server.

Uit de testen blijkt dat de combinatie in prestaties die van SQL Server op AWS Elastic Kubernetes Service (EKS) en die op Azure Kubernetes Service (ALS) overtreft. SQL Server en Diamanti winnen het zelfs van Pure Storage’s Portworx Enterprise Storage Platform met gebruik van Kubernetes CSI plug-in (Container Security Initiative).

Rond 1990 bracht Microsoft onder de naam SQL Server een relationeel databasesysteem op de markt. Men bouwde daarmee voort op de geavanceerde databasetechnologie van Sybase. Gedurende de jaren daarna heeft Microsoft met de database software een dominant marktaandeel verworven op de markt voor ondernemingsgerichte Windows-toepassingen. In het nieuwe tijdperk van cloudnative technologie met containers en Kubernetes, maakt Microsoft veel werk van het implementeren van SQL Server versie 2019 op cloudcontainers onder het Linux-besturingssysteem. Veel bedrijven omarmen deze nieuwe koers.

TPC-H benchmark
Met software gevat in containers (microservices) kunnen IT-afdelingen zonder complicerende factoren veel sneller applicaties uitrollen. ”Wij werken nauw samen met onze klanten, zodat zij ons kunnen laten weten wat hun uitdagingen zijn. Zij hebben specifiek gevraagd om een oplossing waarmee zij Microsoft SQL Server applicaties als cloud-native toepassing in containers over hun hybride cloud platform kunnen draaien”, aldus CEO Tom Barton van Diamanti. Hij gaf het onafhankelijke adviesbureau McKnight Group opdracht om een neutraal benchmark onderzoek op te starten. Die moet de gebruikers van de Microsoft databasetechnologie inzicht geven in welk Kubernetes platform SQL Server 2019 in samenhang met I/O intensieve applicaties zich het meest optimaal laat gebruiken.

De testprocedure verliep volgens de zogeheten TPC-H benchmark, die bestaat uit een reeks ad-hoc bevragingen op een database met bedrijfsdata en de gelijktijdig uitgevoerde mutaties van die data. De benchmark genereert een compositie van de per uur gemeten hoeveelheid query’s (query-per-hour performance metric: QphH@Size). De omvang geeft de schaalfactor van de database weer.

Drie verschillende implementatiemodellen
In de benchmark test werd het Diamanti Enterprise Kubernetes platform vergeleken met drie verschillende implementatiemodellen (instances) van SQL Server op AWS (Elastic Kubernetes Service: ESK) en twee op Azure (Azure Kubernetes Service: ASK Ultra en Premium). AWS was consistent sneller dan Azure’s Ultra instance, maar veel trager dan de Azure Premium instance. Diamanti bleek sneller dan beide en was ook voordeliger aan de hand van de TPC-H meting van de TCO over drie jaar. Diamanti schaalde op naar 1 million IOPS, terwijl AWS qua prestaties bleef hangen op 200.000 IOPS, Azure op 192.000 IOPS en Portworx op 29.000 IOPS.

In de Diamanti cloudcontaineromgeving draait Microsoft SQL Server 25 keer sneller dan met Portworx op dezelfde hardwareconfiguratie. In vergelijking met Azure Ultra disks is een SQL Server gebruiker met het Diamanti platform 10 keer goedkoper uit, terwijl men vier keer snellere prestaties realiseert. Bij een vergelijking met Microsofts database op AWS Nitro met IO2 disks is de Diamanti omgeving dertien keer voordeliger bij zes keer betere prestaties. Het platform noteert geen enkele I/O-wachttijd. De latency blijft constant, zelfs bij een zwaardere belasting.

Bekijk hier een samenvatting van het SQL Server benchmark rapport van de McKnight Group.

Partners