19-11-2020

Ewals Cargo Care versnelt datalevering met Qlik

Deel dit bericht

Ewals Cargo Care, Nederlandse logistieke dienstverlener met een groot Europees netwerk, werkt samen met Qlik en Snowflake om essentiële efficiëntieverbeteringen binnen het bedrijf te stimuleren, door de afstand tussen ruwe data en bruikbare inzichten te overbruggen.

Ewals Cargo Care is actief in 15 landen, heeft in totaal 3.400 trailers en 500 vrachtwagens binnen het wagenpark en verwerkt dagelijks meer dan 3.400 vrachten. Data die hieruit voortvloeit is voor bedrijven binnen de logistieke sector ontzettend waardevol. Echter, Ewals’ oude infrastructuur kon niet op tegen de groeiende behoeften en startte een datamoderniseringsstrategie om de resultaten te verbeteren.

Efficiëntieslag maken met Qlik
Voorheen werkte Ewals Cargo Care met een externe partij die de legacy datawarehouse beheerde. Hierdoor had het bedrijf zelf weinig flexibiliteit en bewegingsruimte om eventuele aanpassingen in de datawarehouse door te voeren.  Het toevoegen van nieuwe databronnen nam meer dan 20 dagen in beslag en het opzetten van een nieuwe datamart – een subset van een datawarehouse gericht op een specifiek onderwerp of doel – duurde weken. Dit werd als erg inefficiënt ervaren en het was niet in lijn met de verwachtingen om agile en in real-time te kunnen werken. Daarom ging de logistieke expert op zoek naar andere oplossingen om de nodige efficiëntieslag te maken en selecteerde hiervoor Qlik’s Data Integration Platform.

Qlik Data Integration wordt ingezet ter ondersteuning van de moderne data-integratie van het bedrijf. Qlik’s data warehouse automation solution stelt het bedrijf in staat om data eenvoudig, veilig èn in real-time te verplaatsen naar de datawarehouse. Vervolgens zet Qlik de data om in datasets die direct geschikt zijn voor downstream analytische processen. Ewals Cargo Care selecteerde bovendien een cloud datawarehouse in de vorm van Snowflake. In combinatie met de oplossingen van Qlik, kan de logistiek dienstverlener de gewenste efficiëntieslag slaan.

Vier keer zo snel datamarts opzetten
“In 2015 zag onze datawarehouse er heel anders uit”, vertelt Maikel Jaspers, BI Engineer bij Ewals Cargo Care. “Deze viel te vergelijken met een bord spaghetti. Slechts een kleinschalige wijziging kon resulteren in een lawine aan andere wijzigingen binnen de database. Toen we in 2016 gingen samenwerken met een externe IT-partner die onze datawarehouse zou beheren, dachten we dat we er wel waren. Dat bleek niet het geval.”

Jaspers ziet de nieuwe samenwerking met Qlik en Snowflake rooskleuriger in. “Sinds de start van de samenwerking met Qlik en Snowflake, zien we enorme resultaten. Door de database te verhuizen naar de cloud en deze samen te laten werken met geautomatiseerde oplossingen van Qlik, kunnen we nieuwe databronnen ontsluiten in ons datawarehouse binnen vijf dagen in plaats van twintig en nieuwe datamarts opzetten in een aantal dagen in plaats van weken. We hebben ook een 75 procent afname in ETL-ontwikkelkosten bereikt. Dit betekent dat we efficiënter rapporten kunnen uitdraaien, maar het betekent ook dat we aan meer verzoeken kunnen voldoen. Zo wordt het hele bedrijf veel effectiever en meer agile. Iets waar we al lange tijd naar streven.”

“De flexibiliteit van het Snowflake-platform zorgt voor succesvolle bedrijfsresultaten voor duizenden internationale ondernemingen”, aldus Coen Bos, RVP Benelux en Nordics, Snowflake. “Ons partnerschap met Qlik maximaliseert de waarde van data voor organisaties en versnelt de digitale transformatie.”

“De combinatie van oplossingen als die van Qlik en Snowflake is wat bedrijven nodig hebben, zeker voor bedrijven ter grootte van Ewals Cargo Care”, vertelt Ted Orme, Head of Data Integration Strategy EMEA bij Qlik. “Er wordt van bedrijven verwacht dat ze in de huidige tijden meer agile worden. En het is natuurlijk lastig om te reageren op situaties als je meer dan twintig dagen moet wachten voordat je een rapport compleet hebt. Dat Ewals Cargo Care nu vier keer zo snel een datamart kan opzetten dan voorheen, is cruciaal. Zo krijgt het bedrijf nog meer inzicht in de voortgang van processen en vrachtverkeer. Het is de volgende stap voor Ewals Cargo Cargo om datagedreven processen naar een nog hoger niveau te tillen.”

Partners