09-11-2020

HvA benoemt Tibert Verhagen tot lector Emerging Technology for Business

Deel dit bericht

Het College van Bestuur van de HvA heeft Tibert Verhagen per 1 november benoemd tot lector Emerging Technology for Business. Dit nieuwe lectoraat brengt in kaart hoe bedrijven hun effectiviteit kunnen vergroten met behulp van opkomende technologieën, zoals AR/VR, robotica, interactieve schermen en sensortechnologie.

Tibert Verhagen promoveerde in 2003 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp online koopgedrag. Sinds april 2016 werkt hij voor de Hogeschool van Amsterdam, waar hij medeverantwoordelijk was voor het opzetten van de Masteropleiding Digital Driven Business bij de Faculteit Business en Economie. De afgelopen jaren was hij onder meer actief voor het Store Innovation Lab van de HvA en verrichtte hij onderzoek op het gebied van innovatieve technologie, winkelinnovatie en e-business.

Bedrijven krijgen steeds meer te maken met innovatieve digitale technologieën, zoals robotica, AR/VR, interactieve schermen, internet of things en sensortechnologie. Het lectoraat Emerging Technology for Business brengt in kaart hoe bedrijven met behulp van deze technologieën hun impact kunnen vergroten en hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Het nieuwe lectoraat richt zich daarbij vooral op de vraag hoe nieuwe technologieën het contact tussen bedrijven en klanten beïnvloeden.

Volgens Tibert Verhagen zorgen nieuwe toepassingen van digitale technologie, zoals een servicerobot of visualisatietechnieken in een winkel, voor een andere dynamiek tussen bedrijven en hun klanten. "Tegelijkertijd roepen de ontwikkelingen op het gebied van emerging technology veel vragen op. Zoals: maken klanten daadwerkelijk gebruik van nieuwe technologieën? Wat betekent de komst van een servicerobot voor het takenpakket van het personeel? En hoe kan je technologie gebruiken om competitief te zijn met andere spelers in jouw branche?"

Duurzaamheid
Het onderzoek van het nieuwe lectoraat gaat zich onder meer richten op toepassingen en impact van robotica. Een ander belangrijk onderwerp is de vraag wat opkomende technologieën kunnen bijdragen aan de transformatie naar een duurzame en meer inclusieve economie. Tibert Verhagen:"Je kunt als bedrijf natuurlijk nieuwe technologieën inzetten om je prestaties te verbeteren en concurrentievoordeel te behalen, maar het is minstens even interessant om na te gaan wat ermerging technologies kunnen bijdragen aan duurzaamheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan winkels waar klanten via schermen, augmented reality en apps informatie krijgen over de herkomst van producten en hun impact op het milieu. Als zo’n ontwikkeling op grote schaal doorzet, kan dat echt invloed hebben op de bewustwording en het koopgedrag van consumenten."

Als lector Emerging Technology for Business zal Tibert Verhagen nauw samenwerken met de lector Digital Commerce, Jesse Weltevreden, in de nieuwe vakgroep Digital Commerce & Emerging Technologies. De vakgroep gaat zich richten op onderzoeksprojecten rond opkomende digitale technologieën en data-driven marketing. “Digital Commerce houdt zich vooral bezig met online marketing en datascience, bij Emerging Technologies richten we ons meer op de fysieke omgeving en op technologie. De twee lectoraten liggen logisch in elkaar verlengde; in de vakgroep komen data en technologie mooi samen”, aldus Verhagen.

Partners