14-09-2020

Ruim 60 organisaties steunen open source GPL-initiatief

Deel dit bericht

Red Hat kondigt aan dat Camuda, Capital One, CloudBees, Colt, Comcast, Ellucian, Ericsson, EPAM Systems, Inc, Fujitsu Limited, Inderdaad, Infosys, Lenovo, LG Electronics, NetApp, Salesforce, Seagate Technology en Volvo Car Corporation zich hebben aangesloten bij de GPL Cooperation Commitment. Dit initiatief beoogt de harde tactieken te bestrijden bij de handhaving van open source softwarelicenties door middel van de GPL Cooperation Commitment. Met deze verbintenis proberen de techbedrijven de bestaande community-normen te versterken van eerlijkheid, pragmatisme en voorspelbaarheid bij de handhaving van open source licenties.
 
Diverse andere technologieleiders gingen de 17 organisaties van vandaag voor. Red Hat, Facebook, Google en IBM gingen de verbintenis aan in november 2017. In maart 2018 sloten CA Technologies, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Microsoft, SAP en SUSE zich bij hen aan. In juli 2018 tekenden nog 14 andere bedrijven de verbintenis: Amazon, Arm, Canonical, GitLab, Intel Corporation, Liferay, Linaro, MariaDB, NEC, Pivotal, Royal Philips, SAS, Toyota en VMware. Een maand later, in augustus 2018, maakten de acht oprichters van het Open Invention Network (OIN) - Google, IBM, Red Hat, SUSE, Sony, NEC, Royal Philips, Toyota - bekend dat zij de GPL Cooperation Commitment unaniem hadden aangenomen. In november 2018 volgden Adobe, Alibaba, Amadeus, Ant Financial, Atlassian, Atos, AT&T, Bandwidth, Etsy, GitHub, Hitachi, NVIDIA, Oath, Renesas, Tencent en Twitter.
 
Inmiddels zijn meer dan 60 organisaties de GPL Cooperation Commitment aangegaan. De organisaties van vandaag geven blijk van het wereldwijde bereik van de GPL Cooperation Commitment en de sterke groei van het initiatief. Deze techbedrijven vertegenwoordigen een breed spectrum van bedrijfstakken, waaronder cloud, halfgeleiders, computerhardware, bedrijfssoftware, telecommunicatie, financiële diensten, automotive en software-consultancy.
 
De GPL Cooperation Commitment is een middel voor auteursrechthouders van GPL-code om hun licentiehouders de mogelijkheid te bieden om compliancefouten te corrigeren in software die onder de GPLv2-licenties is gelicentieerd, voordat ze actie ondernemen en de licenties beëindigen. Versie 2 van de GNU General Public License (GPLv2), versie 2 van de GNU Library General Public License (LGPLv2) en versie 2.1 van de GNU Lesser General Public License (LGPLv2.1) bevatten geen expliciete ‘cure’-periode om non-compliancy te verhelpen voordat een licentie wordt beëindigd. In versie 3 van de GNU GPL (GPLv3) is wel een mogelijkheid toegevoegd om fouten in de naleving te corrigeren voordat de licenties worden beëindigd. Wie de GPL Cooperation Commitment aanneemt, voegt deze ‘cure-periode van de GPLv3 toe aan zijn bestaande en toekomstige onder de GPLv2 en LGPLv2.x gelicentieerde code.
 
Elk bedrijf, individu of project kan de GPL Cooperation Commitment aannemen door de instructies te volgen.

Partners