25-08-2020

Tableau 2020.3 verbetert data preparation en connectiviteit

Deel dit bericht

Tableau Software introduceert Tableau 2020.3. Met deze release kunnen klanten hun data rechtstreeks op externe databases opslaan en updaten, vanuit Tableau Prep Builder. Daarmee komt Tableau tegemoet aan de vraag naar bredere mogelijkheden om data voor te bereiden. Deze release bevat ook nieuwe tools voor Tableau-beheerders waarmee het eenvoudiger is om productlicenties te verdelen over verschillende groepen binnen een organisatie. Klanten kunnen meteen gebruikmaken van deze functies en van de nieuwe integraties met toonaangevende database providers, door te upgraden naar Tableau 2020.3.

“De nieuwe functies van Tableau 2020.3 geven het hele Tableau-platform nog meer diepgang en functionaliteit en helpen klanten om hun analyses eenvoudiger dan ooit nauwkeurig te schalen”, zegt Francois Ajenstat, Chief Product Officer bij Tableau Software. “Doordat het nu mogelijk is om naar externe databases te schrijven, kan Tableau Prep worden gebruikt voor analytische toepassingen buiten het Tableau-platform, van data science tot databeheer”.

Data preparation voorbij Tableau
Door de introductie van ‘Write to database’ hebben klanten nog meer controle over hun data preparation proces. Ze kunnen het proces beter schalen en dieper integreren in de rest van hun IT-infrastructuur. Klanten kunnen opgeschoonde en voorbereide data uit Tableau Prep Builder opslaan in een database on-premise of in de cloud om ervoor te zorgen dat de organisatie er controle over houdt, terwijl de data direct beschikbaar is voor analyse in Tableau.

Door de data op te slaan in een database, kunnen dezelfde opgeschoonde datasets worden gebruikt door elke andere app die verbonden is met die database, waaronder geavanceerde machine learning- en data mining apps. Deze nieuwe tool werkt met drag-and-drop en de vormgeving waar Tableau-klanten vertrouwd mee zijn. Daardoor kan iedereen eenvoudig een dataflow naar een database publiceren zonder complexe coderingen of andere tools. Klanten die ook Tableau Data Management gebruiken, kunnen hun uitvoer automatisch toevoegen aan hun Tableau Catalog, waar ze de herkomst en impact kunnen volgen, metadata kunnen toevoegen en kwaliteitswaarschuwingen aan de data kunnen toevoegen. Op deze tabellen kunnen zoekacties worden uitgevoerd in Tableau, waardoor opgeschoonde data eenvoudig in de hele organisatie kan worden geïmplementeerd.

“Tableau’s prestaties van de afgelopen jaren laten zien dat het bedrijf een goed beeld heeft van wat zijn klanten nodig hebben en hoe de data- en BI-markt evolueert. De functies die met Tableau 2020.3 worden geïntroduceerd zijn in lijn met hun historie van doordachte engineering en helpen klanten bij het creëren van een echte data-first-mentaliteit”, zegt Brad Shimmin, Chief Analyst AI Platforms, Data and Analytics bij Omdia. “De nieuwe ingebouwde functie Write to database in Tableau Prep biedt klanten de mogelijkheid om hun data al eerder in de waardeketen voor te bereiden, wat de datademocratisering binnen de organisatie ten goede komt”.

Vereenvoudigd beheer voor grote organisaties
Tableau 2020.3 bevat ook nieuwe tools waarmee Tableau-beheerders het analyseplatform makkelijk en veilig in de hele organisatie kunnen implementeren, onder andere door verbeteringen aan het beheer van licenties en van mobiele apparaten. Nieuwe mobiele apps voor iOS, Blackberry en Android bieden een snelle, veilige manier om de data in te zien, analyseren en gebruiken binnen de organisatie. Beheerders kunnen nu de nieuwe functie ‘Grant license on sign in’ gebruiken om leden van een team automatisch een licentie en rol toe te wijzen (Viewer, Explorer of Creator) wanneer ze voor het eerst inloggen op hun Tableau-account. Door gebruikers een rol toe te wijzen voordat ze inloggen, besparen beheerders kostbare tijd die ze eerst kwijt waren aan het verlenen van eenmalige Tableau-licenties, of aan het intrekken en herverdelen van licenties om aan de veranderende behoeften van de organisatie te voldoen.

Complexe analyse in een handomdraai
Tableau 2020.3 bevat verder nieuwe functies die complexe analyses, als voorspellingen en spatial joins, eenvoudiger. Door de integratie van nieuwe ‘Predictive modeling functions’ in het vertrouwde tabelrekenproces zijn uitbreidingen van externe of complexe coderingen in de talen R en Python niet meer nodig. Klanten kunnen voorspellende modellen maken en updaten, waarmee ze de relaties tussen hun data beter kunnen begrijpen en voorspellingen kunnen doen zonder het Tableau-platform te verlaten.

Met “IN” operator for calculations kunnen waarden in een grote lijst makkelijker vergeleken worden om te testen of een bepaalde waarde voorkomt in een set, een door komma’s gescheiden lijst of gecombineerde velden. Gebruikers kunnen eenvoudiger spatiale data analyseren door de nieuwe samenvoeging van spatiale bestanden. Hiermee worden verschillende geografische data binnen hetzelfde beheerniveau gecombineerd of data van dezelfde locatie gedurende een bepaalde periode vergeleken.

Connectiviteit met meer databronnen
In Tableau 2020.3 wordt ook de connectiviteit van het Tableau-platform uitgebreid door middel van connectors naar de Tableau Extension Gallery: een nieuwe collectie door partners ontworpen integraties die klanten toegang bieden tot databronnen, bovenop de eigen door Tableau ondersteunde connectors. Een aantal partners, waaronder Actian, Dremio, Elasticsearch, Ocient, Qubole, SQream en Yellowbrick, heeft connectors gebouwd die direct beschikbaar zijn en een krachtiger verbinding bieden naar hun databases. Naast de connectors van externen in de Gallery, wordt met 2020.3 ook een verbeterde eigen connector naar SAP HANA geleverd, waarmee onder andere verbinding gemaakt kan worden met HANA Table Functions.

Meer informatie over de nieuwste functies, upgraden naar Tableau 2020.3 of start een gratis proefperiode.

Partners