29-06-2020

MariaDB kondigt beschikbaarheid aan van MariaDB Community Server 10.5

Deel dit bericht

MariaDB Corporation heeft de algemene beschikbaarheid aangekondigd van MariaDB Community Server 10.5, een nieuwe release die hoogwaardige analyses in handen van miljoenen brengt met behulp van de populaire open source-database. Om algemeen analytics en de transactionele engine van MariaDB te promoten, voegde het bedrijf een native columnar storage engine toe aan de community-databaseserver en een nieuwe, native MariaDB Python Connector en Microsoft Power BI-integratie.

Samen bieden deze mogelijkheden traditionele MariaDB-gebruikers en data scientists krachtige analyses. Alle analytische mogelijkheden in MariaDB Community Server 10.5 zijn gratis en onbeperkt beschikbaar om de acceptatie van hybride transactionele en analytische verwerking en moderne analytische benaderingen te verbreden. MariaDB behoort wereldwijd tot de meest gebruikte databases met een gebruikersbestand van tientallen miljoenen. Het heeft naar eigen zeggen MySQL vervangen als standaard op grote Linux-distributies en is meer dan een miljard keer gedownload op Docker Hub. Met de release van MariaDB Community Server 10.5 kunnen MariaDB-gebruikers de traditionele transactionele mogelijkheden van de database uitbreiden om nu interactieve analyses op schaal uit te voeren op honderden miljarden rijen.

Flexibiliteit
MariaDB bracht ColumnStore voor het eerst uit in 2016 en heeft aanzienlijke verbeteringen in de technologie opgeleverd om extra prestatieverbeteringen, streamingmogelijkheden, snellere import- en querytijden en cloud-native opslag toe te voegen. In de loop der jaren is ColumnStore in populariteit gegroeid en heeft het verschillende communitybijdragen ontvangen, waaronder een nieuw datatype voor TIMESTAMP. Door ColumnStore te integreren als een native storage-engine in MariaDB Server - vergelijkbaar met andere native storage-engines zoals InnoDB, MyRocks, Spider en Aria - kunnen gebruikers eenvoudig kolomtabellen toevoegen aan bestaande databases om analyses te introduceren of op te voeren terwijl de transactionele prestaties worden verbeterd.

MariaDB Server is compatibel met het veelgebruikte MySQL-databaseprotocol en ondersteunt daarom native integraties met alle toonaangevende BI-tools en -frameworks voor data-analyse. Deze compatibiliteit biedt ook toegang tot gegevens in elke MariaDB-opslagengine, inclusief ColumnStore. Daarnaast heeft MariaDB twee nieuwe, native connectoren uitgebracht om data-analyse met MariaDB gemakkelijker en sneller te maken: ondersteuning van data-analyse met Python; Power BI-integratie voor krachtige analyse en datavisualisatie.

MariaDB Community Server 10.5 inclusief ColumnStore is per direct beschikbaar voor gratis download op de MariaDB-website en eind juni via Docker Hub. MariaDB Connector/Python en MariaDB Power BI-adapter kunnen worden gedownload van mariadb.com.

Partners