19-06-2020

Apache Spark Release 3.0.0 is beschikbaar

Deel dit bericht

In het jaar dat Apache Spark tien jaar als open source-project bestaat heeft de Apache community Spark 3.0.0 gelanceerd. Spark 3.0 bouwt voort op veel van de innovaties van Spark 2.x en brengt nieuwe ideeën met zich mee en doorlopende langetermijnprojecten in ontwikkeling. Meer dan 440 bijdragers uit de open source community hebben hun schouders eronder gezet.

Sinds de eerste release in 2010 is Spark uitgegroeid tot een van de meest actieve open source-projecten. Tegenwoordig is Spark de de facto uniforme engine voor big data-verwerking, data science, machine learning en data analytics workloads.

Spark SQL is het belangrijkste actieve onderdeel in deze release. Bijna de helft van de bijdragen betreft Spark SQL. Deze verbeteringen komen alle bibliotheken van hoger niveau ten goede, inclusief gestructureerde streaming, MLlib en API's waaronder voor SQL en DataFrames. In de TPC-DS 30TB-benchmark blijkt Spark 3.0 ongeveer twee keer sneller dan Spark 2.4. Python is nu de meest gebruikte taal op Spark. PySpark heeft meer dan 5 miljoen maandelijkse downloads op PyPI, de Python Package Index. Deze release verbetert functionaliteit en bruikbaarheid, inclusief het herontwerp van de Pandas UDF-API's met Python type hints, nieuwe Pandas UDF-typen en Python foutafhandeling.

De belangrijkste kenmerken van Spark 3.0 zijn het uitvoeren van adaptieve query's; dynamic partition pruning; ANSI SQL compliance; verbeteringen in panda's API's; nieuwe gebruikersinterface voor gestructureerde streaming; versnelling bij het aanroepen van in R gedefinieerde functies; en SQL-referentiedocumentatie.

Meer informatie: Apache Spark

Partners