27-05-2020

Netatmo weerstation: gevolgen thuiswerken door Corona zichtbaar

Deel dit bericht

Eind 2018 zat in het Nippur-kerstpakket een Netatmo weerstation, leuk voor dataverzamelaars zoals wij. Al snel verschenen in onze groepschat de eerste screenshots uit de Netatmo-app. Niet lang daarna schreven we scripts om de gegevens via de API te ontsluiten en weg te schrijven in een database in de cloud.

En regelmatig raadpleegden we de data, enerzijds om thuis en op kantoor het CO2-gehalte in de gaten te houden, anderzijds voor de leuk: zo bleek in de gegevens van oktober duidelijk terug te zien wanneer de openingsborrel van het nieuwe kantoor was: CO2 en geluidsniveau gingen door het dak.

1openingsborrel.jpg
Ook deed het ons goed - we hadden niet anders verwacht- dat de verhuizing naar het nieuwe pand zoveel verschil bleek te maken. In het oude pand lunchten we soms met z’n tienen op een klein zoldertje en dat zag je terug in de CO2-cijfers. Het nieuwe pand is ruimer, moderner en beter geventileerd en het CO2-niveau ligt stukken lager.

2-foto.jpg

Nu we inmiddels ruim een jaar aan gegevens hebben kunnen we de verschillende locaties gaan vergelijken. Maar eerst ging mijn speciale aandacht uit naar maart j.l. Halverwege de maand ging, vanwege de Corona-pandemie, immers de richtlijn ‘werk zoveel mogelijk thuis’ in. Het is terug te zien in de CO2-gegevens van kantoor Zuid:

3netatmo_co2_oirschot.jpg


Maar hoe zit het in de ‘thuiskantoren’ van mijn collega’s?
Bij een optimaal kantoorklimaat zou de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent moeten liggen, de temperatuur tussen 20 en 25 graden Celsius, en de CO2 zou onder de 1000 ppm moeten blijven. Eens zien of dat een beetje goed zit.
Vier collega’s stuurden me de gegevens van hun weerstation. Ter vergelijking heb ik ook de gegevens van het Nippur-kantoor in Oirschot toegevoegd. Om te beginnen bij de luchtvochtigheid: die volgt, ongetwijfeld onder invloed van buiten, overal dezelfde trend:


4netatmo_luchtvochtigheid2.jpg


Wanneer het niet regenachtig is (zoals tegen het einde van de maand), zakt de luchtvochtigheid in de meeste meetlocaties onder de 40 procent. Alleen bij de collega uit Goirle blijft de waarde consequent binnen de bandbreedte. Op ons kantoor in Oirschot mogen we wel wat maatregelen gaan nemen, daar is het binnenshuis ook in vochtige tijden nog aan de droge kant.
Qua temperatuur zit het overal wel aardig goed, al hebben we in Goirle en Wijchen twee tamelijk Spartaanse types zitten. In Oisterwijk spelen de kinderen graag met de knoppen van de verwarming:


5netatmo_temperatuur2.jpg
Dan de CO2
Gaat overal uitstekend! Sinds het thuiswerken is er een lichte toename te zien, maar alle vier de huishoudens blijven ruim binnen de marge en overschrijden maar zelden de 800 ppm.

6netatmo_co2_totaal.jpg

Kortom, met het binnenklimaat in de thuiskantoren zit het wel goed. Alleen op het gebied van luchtvochtigheid is er her en der ruimte voor verbetering. Voor de lol volgt hieronder nog het gemiddelde geluidsniveau per dag op de diverse locaties:


7netatmo_noise_totaal3.jpg


Raad zelf maar welke collega, als enige van deze vier, geen thuiswonende kinderen meer heeft.

Nawoord
De oplettende lezer merkt op dat er geen gegevens van mijzelf tussen staan. Dit heeft als banale oorzaak dat de stekker van het weerstation er geruime tijd niet in zat. Ik heb voor mezelf wel andere gegevens beschikbaar: die van de Fitbit.
De app gaf de laatste tijd consequent slaapscores van boven de 80 – uniek! Sinds het thuiswerken gaat de wekker om 7 in plaats van 6 uur, een uurtje langer slapen dus, en volgens de app is de slaapkwaliteit ook beter (vanwege minder prikkels overdag?). Ik ga nog kijken of ik dit ook terugzie in de uitgebreidere slaapgegevens. Wat in elk geval al wel duidelijk te zien is, is de verminderde activiteit mijnerzijds op werkdagen:


8fitbit_activiteiten.jpg


Door omstandigheden begon die verminderde activiteit hier al in februari, maar sindsdien is het maar marginaal beter geworden. Al thuis werkend kom je wat moeizamer aan beweging dan wanneer je naar het station fietst, van trein naar busstation loopt, en van bushalte naar kantoor. Op kantoor loop je regelmatig naar die collega die twee verdiepingen lager zit, en is de koffieautomaat een stuk verder weg dan hier in huis de keuken. Met veel moeite pers ik er tegenwoordig de befaamde 10.000 stappen per dag uit, die voorheen een fluitje van een cent waren, mede dankzij de dagelijkse lunchwandeling van ons team, in het prachtige park Mariëndaal. Dat we er maar gauw weer een rondje kunnen doen.

Marieke Roelofs is Business Intelligence Specialist bij Nippur.

Partners