28-01-2020

DEUS: AI moet meer aandacht van Nederlandse politiek krijgen

Deel dit bericht

Nederland dreigt volgens ondernemer Ron Vrijmoet een achterlopend en afhankelijk land te worden qua kunstmatige intelligentie. Dat is zijn hoofdconclusie nadat hij en zijn team ruim 30 AI Leads van de grootste bedrijven van Nederland hierover heeft geïnterviewd. Met de oprichting van DEUS wil hij een inhaalslag maken.

Een beperkt aantal van de grote Nederlandse multinationals is al zeer actief op het gebied van AI en heeft de bouwstenen voor een succesvolle implementatie gereed. Maar bij de meeste bedrijven en met name bij het MKB vinden te weinig AI-experimenten plaats. Terwijl volgens Vrijmoet alle bedrijven het ongelooflijke belang van AI onderschrijven. “Kunstmatige intelligentie gaat een nog veel grotere impact op ons leven krijgen dan elektriciteit, internet of social media.”

Ervaringen met AI delen
Daarom is Vrijmoet na een carrière in de technologiesector een nieuw initiatief gestart: het DEUS Initiative. Daar kunnen bedrijfsleven, deskundigen, wetenschappers en overheid hun ervaringen met AI delen en leren van elkaars fouten en successen. Ook heeft hij met enkele partners DEUS opgericht, een pure AI-specialist met als missie om kunstmatige intelligentie in te zetten om het leven van mensen beter te maken. DEUS staat voor de belangrijkste specialismen die nodig zijn voor een succesvolle implementatie van AI: Data, Engineering, User-experience design & (business) Strategy.

Topprioriteit
Ron Vrijmoet is oprichter van MOBGEN en SMARTIFY en was tot vorig jaar algemeen directeur van Accenture Interactive. Hij wil nu kunstmatige intelligentie inzetten om verspilling te voorkomen, gezondheid te verbeteren en veiligheid te verhogen. AI vraagt om veel meer aandacht en urgentie van ons allemaal, aldus Vrijmoet. “Hier horen we de Nederlandse politiek zelden over. Terwijl dit in Frankrijk en China bijvoorbeeld topprioriteit heeft, ook van de politiek. Juist vanwege de vele ethische kwesties moeten we in Nederland hier veel meer urgentie aan geven, want dat AI ons leven compleet gaat veranderen is zeker.”

Partners