08-01-2020 Door: Bart Linders

Nieuw in Power BI: de Decomposition Tree

Deel dit bericht

In de november update van Power BI is een 'nieuwe' krachtige visual beschikbaar gekomen: de Decomposition Tree. Een intuïtieve manier om in te zoomen op je gegevens en hoge of lage outliers te vinden.

Aan het begin van deze eeuw was de Decompostion Tree een onderscheidende visual voor het toenmalige ProClarity: een OLAP tool gebaseerd op SSAS-kubussen. Nadat Microsoft ProClarity in 2006 overnam, kwam deze visual terecht in PerformancePoint. Met de uitfasering van PerformancePoint kwam er echter een einde aan de beschikbaarheid van deze mooie visual. Hij stond dan ook al lang hoog op de wensenlijst van het Power BI team (en de community).


1PowerBI_Decomposition_Tree.png

Afb 1. Decomposition Tree in Power BI.

2ProClarity.gif

Afb 2. Decomposition Tree in ProClarity. 

Nu is de Decomposition Tree dus beschikbaar gekomen in Power BI (voorlopig als Preview feature).
Er zijn verschillende redenen waarom de Decomposition Tree zo’n krachtige visual is. Zo blijft het pad waarlangs ingezoomd (of ge-downdrilled) wordt zichtbaar. Als je een downdrill toepast op een ‘reguliere’ bar chart in Power BI is het lastiger overzicht te houden op waar je naar kijkt omdat bovenliggende niveaus niet meer zichtbaar zijn, zie afbeelding 3.

3bar_chart_combined.png

Afb 3. Bij inzoomen in een barchart is het bovenliggende niveau niet meer zichtbaar.

Bij het gebruik van de Decomposition Tree blijft zichtbaar waarop is ingezoomd:

4Decomposition_tree.png

Afb 4. Volledig inzoompad zichtbaar.

Daarnaast ligt het inzoompad bij een bar chart het inzoompad van te voren vast (bijvoorbeeld: land – staat – stad): het is voor een gebruiker in principe niet mogelijk om een ander inzoompad te kiezen. In de Decomposition Tree kan dit wel.

5download_path.png

Afb 5. Eigen inzoompad kiezen.

Een gebruiker kan op deze manier dus op zoek naar kruisverbanden de eigen gedachtengang opbouwen door diverse dimensies door elkaar te gebruiken.

6Download_path_2.png
Afb 6. Diverse dimensies door elkaar te gebruiken.

Als laatste is het de moeite waard om te noemen dat Microsoft wat aanvullende intelligentie heeft toegevoegd aan de visual (zie afbeelding 5): door te kiezen voor ‘hoge waarde’ of ‘lage waarde’ bij de inzoom mogelijkheid bepaalt Power BI zelf wat in de beschikbare dimensie de hoogste/laagste waarde geeft. Op deze manier kun je dus eenvoudig zoeken naar welke dimensie het meeste verschil maakt.
Al met al een heel mooie toevoeging die het wachten waard was!

Deze blog is eerder gepubliceerd op de website van Ensior.

Bart Linders

Bart is Senior Business Intelligence consultant bij Ensior en heeft meer dan 15 jaar ervaring met Microsoft BI. In die periode vervulde hij alle mogelijke rollen op het gebied van Business Intelligence.

Hij is een enthousiaste BI-consultant met begrip voor alle dimensies van de organisatie. Hij bespreekt graag de strategische waarde van bepaalde KPI's, maar duikt ook graag diep in de code. Verder schrijft hij blogs voor de Ensior website.

Alle blogs van deze auteur

Partners