27-11-2019

SAS Healthcare-specialist Joost Huiskens promoveert op kankeronderzoek

Deel dit bericht

Joost Huiskens, Industry Expert Healthcare bij SAS Nederland, is gepromoveerd op onderzoek naar uitzaaiingen van dikkedarmkanker naar de lever. Hij verdedigde op 13 november met succes zijn proefschrift 'Improvement in treatment of colorectal liver metastases and the conduct of clinical research' aan de Universiteit van Amsterdam.

In het kader van zijn promotie vond op woensdagmiddag 13 november een mini-symposium plaats bij SAS in Huizen waar de resultaten van alle lopende onderzoeksprojecten werden gepresenteerd. Daarnaast werd er een presentatie gegeven door Nina Wesdorp van Amsterdam UMC over kunstmatige intelligentie ter verbetering van de behandelstrategieën voor patiënten met uitzaaiingen van darmkanker in de lever. Het Amsterdam UMC heeft voor dit project een samenwerking met SAS opgezet. Het doel van de samenwerking is om met behulp van Artificial Intelligence en analytics de selectie van patiënten voor verschillende behandelopties te verbeteren.

Advanced image analytics
Dr. Joost Huiskens is als arts werkzaam geweest op de afdeling Heelkunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en het Erasmus MC. Als promovendus op de afdeling Heelkunde en Medische Oncologie van het AMC was Joost trial-coördinator van CAIRO5, een multi-center gerandomiseerde fase 3-studie van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG). CAIRO5 is een onderzoek naar behandelingsstrategieën bij patiënten met uitzaaiingen van dikke darmkanker naar de lever die initieel niet door een operatie te verwijderen zijn. Tevens is hij initiator van een vervolgonderzoek waar met behulp van advanced image analytics CT-beelden worden geanalyseerd om zo de respons op therapie beter te kunnen bepalen.

Huiskens vertelt: “Artificial Intelligence heeft in onderzoeksverband al veel spectaculaire resultaten laten zien voor verschillende patiëntengroepen. Tegelijkertijd wordt in de dagelijkse praktijk van de zorg nog maar weinig gebruikgemaakt van deze mogelijkheden. Ik ben bij SAS gaan werken om analytics echt in de behandelkamer te krijgen.”
Joost Huiskens wil zijn kennis op het gebied van gezondheidszorg, onderzoek en technische toepassingen verder ontwikkelen om de behandelmogelijkheden en de uitkomst voor patiënten te verbeteren. Als Industry Expert in het Healthcare-team van SAS Nederland kan hij zich hier nog meer op richten.

AI in de gezondheidszorg
“Vanuit SAS geloven wij dat technologie, en met name AI en Machine Learning , een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg”, zegt Heere Blokhuis, Country Leader SAS Nederland. “Ik ben er dan ook zeer trots op dat Joost bij SAS een actieve bijdrage kan leveren aan het toepassen van AI en analytics in de gezondheidszorg, waarbij experimenten kunnen worden omgezet naar concrete toepassingen voor patiënten. Het is voor ons zeer uitzonderlijk om een collega te hebben die naast zijn drukke werkzaamheden bij SAS ook nog zijn doctorsgraad heeft behaald. We kennen Joost als een bevlogen specialist, die zijn deskundigheid op een betrokken manier inzet voor verbeteringen in de gezondheidszorg. Deze promotie is welverdiend.”

Partners