20-11-2019

Wat is belangrijker: oude IT opruimen of nieuwe aansluiten?

Deel dit bericht

We kunnen blogs volschrijven over de mogelijkheden van het digitale tijdperk. Maar voor veel bedrijven zijn die mogelijkheden er nog helemaal niet. Ze hebben hun wortels in het pre-internet tijdperk en hebben andere zaken aan hun hoofd, zoals winst draaien of misschien gewoon overleven. Is het wel verstandig om IT te vernieuwen als je beperkte middelen hebt?

Jazeker wel! Alleen wordt prioriteiten stellen belangrijker. Zo kan je weinig met een IoT-strategie als je interne systemen geen informatie met elkaar uitwisselen. Ons advies? Begin bij interoperabiliteit. Om die uitspraak kracht bij te zetten, geven we hieronder het woord aan een InterSystems partner en een InterSystems klant.

Bespaar je IT-infrastructuur de dreun
Robert-Jan de Roos, Directeur Marketing en Business Development van Phact, zei in een recent interview: “Innovatie draait niet om IT, maar om pragmatisme. Eerst bedenken wat je wilt bereiken en hoe, daarna pas bouwen”. Hij legt uit: “In veel sectoren hebben bedrijven de uitdaging hoe je snel nieuwe bedrijfssoftware ontwikkelt op basis van je huidige legacy-software. Neem het ERP-systeem: een solide alleskunner, maar vaak verouderd en daardoor een obstakel voor bedrijven die digitaal willen transformeren.” Het advies van Robert-Jan is om niet alles in één keer om te gooien. “Laat zoveel mogelijk intact en vervang in plaats daarvan steeds kleine gedeeltes van de omgeving”, legt hij uit. Zo bespaar je je IT-infrastructuur een enorme dreun én kun je op korte termijn veel verbeteringen doorvoeren. Robert-Jan: “Wie wil innoveren, hoeft niet al zijn IT weg te doen. Stapsgewijs vervangen werkt in de praktijk vaak beter. En zorgen voor betere interoperabiliteit natuurlijk.”
 
Applicaties koppelen in de Sint Maartenskliniek
Over interoperabiliteit gesproken: ook de zorgsector is er volop mee bezig. Mark van Houdenhoven, CEO van de Sint Maartenskliniek, realiseerde zich dat het gebrek aan communicatie tussen verschillende systemen niet meer van deze tijd was. In een interview met InterSystems vertelt hij: “De specialisten in ons ziekenhuis werkten tot voor kort nog met applicaties die compleet geïsoleerd waren.” Een goed voorbeeld is de applicatie die bewegingen volgt van reumapatiënten en deze deelt met de specialist in het ziekenhuis. Mark: “Die data was niet te vinden in het EPD, waardoor specialisten zowel de applicatie als het EPD moesten openen om een compleet beeld te krijgen van een patiënt.” Deze problemen verdwenen toen alle applicaties aan elkaar gekoppeld werden via het Unified Care Record van InterSystems.
 
Mijn IT is op orde en nu?
Als je systemen gekoppeld zijn en de oude IT-situatie langzaam maar zeker wordt opgegeten door een nieuwe situatie, wordt het echt leuk. Een moderne IT infrastructuur helpt je namelijk om te gaan experimenteren met al die nieuwe technologieën waar iedereen het steeds over heeft. Denk aan IoT, waarmee je sensoren plaatst op objecten en in smartphones om zo real world data te verzamelen. Een mooi voorbeeld is het Maxi-Cosi project waar onze partner Phact aan werkte. Robert-Jan vertelt: “Door speciale zitkussens te gebruiken, krijgen ouders een melding als ze de auto hebben verlaten en de plaats van hun kinderen nog bezet is. Het e-Safety-kussen maakt gebruik van elektronische druksensoren om te detecteren of een kind op de stoel zit. Reageren ouders niet binnen één minuut, dan meldt de app automatisch drie noodcontacten wat de locatie van het kind is. Dat redt levens! In de zorgsector wordt momenteel veel geëxperimenteerd met Machine Learning. Zo ontwikkelde Google een kunstmatig intelligente algoritme dat radiologen verslaat in het herkennen van longkanker in CT-scans. Handig, want zo maken artsen betere beslissingen over vervolgbehandelingen én krijgen ze meer tijd voor hun patiënten.

Om de titelvraag te beantwoorden: beide maatregelen zijn nodig om een moderne organisatie te worden. Ruim beetje bij beetje je oude IT-omgeving op en vervang losse onderdelen door nieuwe. Werk daarna aan een betere interoperabiliteit tussen systemen en werk zo toe naar een situatie die klaar is voor de innovaties van deze tijd, zoals IoT en Machine Learning.

Meer weten over de ervaringen van onze klanten en partners? Op 11 en 12 februari organiseren wij het jaarlijkse Symposium in Antwerpen. Deze editie staat in het teken van interoperabiliteit en de toepassingen ervan op de werkvloer.

Tags:

Data, ICT, Legacy, ERP, EPD

Company:

InterSystems

Partners