25-09-2019

Tableau breidt door AI aangedreven analytics uit met Explain Data

Deel dit bericht

Tableau lanceert Explain Data voor het brede publiek. Explain Data is een nieuwe functionaliteit waarmee gebruikers met een enkele klik de kracht kunnen ervaren van geavanceerde statistische analyses. Zonder complexe gegevensmodellen of data science expertise kan iedereen direct door AI aangedreven inzichten over zijn data blootleggen.

Explain Data maakt gebruik van geavanceerde statistische algoritmen om de beschikbare gegevens te analyseren ten behoeve van de gebruiker en automatisch uitleg te geven over de meest relevante factoren die aan een bepaald datapunt ten grondslag liggen. Zo maakt Explain Data krachtige analyses toegankelijk voor meer mensen en helpt het hen om inzichten te krijgen die anders moeilijk of pas na veel uren onderzoeken te vinden zouden zijn. Explain Data is per direct beschikbaar zonder bijkomende kosten als onderdeel van Tableau 2019.3.

Explain Data versnelt het analytische proces en helpt mensen snel de factoren die onder veranderingen in hun data liggen, te ontdekken en te begrijpen – zonder extra configuratie, data-voorbereiding of datamodellering. De traditionele aanpak om de oorzaak van een bepaald datapunt of uitschieter te begrijpen bestaat uit de manuele bepaling en validering van mogelijke verklaringen, een vaak tijdrovend proces waarbij plausibele antwoorden mogelijk over het hoofd worden gezien.
Met de release van Explain Data in Tableau 2019.3 kunnen gebruikers eenvoudig een datapunt selecteren in een visualisatie waarna Tableau via Bayesiaanse statistische methoden automatisch en binnen enkele seconden honderden patronen en mogelijke verklaringen evalueert op basis van alle beschikbare gegevens. Explain Data serveert dan de meest relevante, statistisch significante verklaringen in de vorm van interactieve visualisaties die klanten voluit verder kunnen verkennen.

Ask Data
De upgrade naar Tableau 2019.3 biedt verder nog tientallen nieuwe productfuncties, waaronder nieuwe manieren om Tableau’s natuurlijke taalfunctionaliteit Ask Data toe te passen. Ask Data kan nu in bijvoorbeeld een bedrijfsportal of een Intranetpagina worden ingebed zodat meer mensen worden aangemoedigd om deze functionaliteit te gebruiken in hun dagelijks werk. Dat kunnen ze doen door vragen over gegevens te typen in normale taal, zoals "Wat was mijn verkoop vorige maand in Seattle?" Deze mogelijkheid om Ask Data te integreren, biedt organisaties de mogelijkheid om nog meer mensen met data aan de slag te laten gaan. De werknemers krijgen zo beschikking over een visualisatie die zij verder kunnen verfijnen en verkennen met het volledige scala aan analysemogelijkheden van Tableau.

Als extra beveiligingslaag kunnen Tableau Server-klanten nu hun geëxporteerde statische data versleutelen zodat alle via Tableau Server gepubliceerde en opgeslagen data-exports versleuteld zijn. Bovendien blijft Tableau nieuwe data-connectoren toevoegen aan het platform. Met 2019.3 kunnen klanten die Spark gebruiken voor machine learning en data science nu profiteren van een native data-connector met Databricks. Daarnaast zijn alle Tableau-producten nu beschikbaar in het Italiaans.

Tableau Catalog
Naast de release van Tableau 2019.3, introduceert Tableau nu ook Tableau Catalog, onderdeel van de add-on Data Management. Tableau Catalog is een nieuwe set van catalogiseringsmogelijkheden die een compleet beeld geeft van alle in Tableau gebruikte data voor een verbeterde zichtbaarheid en vindbaarheid van data. En om klanten meer controle te geven over de manier waarop ze hun bedrijfskritieke toepassingen beheren en opschalen, lanceert Tableau de add-on Tableau Server Management. Deze oplossing voldoet aan de specifieke behoeften van grote bedrijven wat betreft beveiliging, beheersbaarheid en schaalbaarheid.

Partners