13-08-2019

Belgisch DataOps-platform Esoptra krijgt 2,4 miljoen euro voor expansie

Deel dit bericht

De Belgische startup en DataOps pionier Esoptra haalt 2,4 miljoen euro op om haar softwareplatform verder te commercialiseren. Het is al de zesde start-up van de techveteranen Paul Carpentier en Jan Van Riel. Esoptra is van plan te investeren in extra verkoop- en marketingkracht en in de schaalbaarheid van haar data-innovatieplatform, terwijl het bedrijf zich voorbereidt op internationale expansie in de loop van 2020.

Esoptra werd begin 2017 opgericht door Paul Carpentier en Jan Van Riel, ervaren technologieondernemers die meer dan 50 jaar ervaring combineren in gegevensopslag en gegevensbeheer. Eerder richtten ze verschillende softwarebedrijven op die uitgroeiden tot succesvolle bedrijven: Gnosis, Wave Research, FilePool, Caringo. FilePool werd verkocht aan Dell EMC tijdens de dotcom-crisis in 2001; de onderliggende technologie is nog steeds de referentie in Object Storage.

Esoptra implementeert datapatronen die op dezelfde manier voorkomen in verschillende industrieën en verticale toepassingen. Het streven naar eenvoud en herbruikbaarheid resulteert in het geboden platformvoordeel. Specifieke bedrijfsfuncties nemen de vorm aan van afzonderlijke ‘pluglets’ die in de toekomst voornamelijk door derden zullen worden gebouwd.
Voorafgaand aan deze ronde had Esoptra al iets minder dan 2 miljoen euro opgehaald bij Belgische ondernemers en business angels en Flanders Innovation & Entrepreneurship (VLAIO). De huidige ronde converteert een converteerbare lening van € 1 miljoen en voegt € 1,4 miljoen aan vers kapitaal toe.

Uitdagingen
De fondsen zullen worden gebruikt om de verkoop- en marketingorganisatie te professionaliseren en het platform voor te bereiden op internationale expansie. Paul Carpentier: “Tot nu toe ging het vooral om de technologie. We zijn op het punt gekomen dat we de eerste vruchten zullen plukken. Met de aantrekkingskracht van nieuw talent zijn we uitgerust om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden en continuïteit te waarborgen. In de loop van 2020 willen we de VS gaan verkennen, nog steeds de referentiemarkt voor elk softwarebedrijf als het onze - zoals we uit eigen ervaring weten, en door te kijken naar de recente successen van b.v. Collibra en Showpad.”

Esoptra heeft 16 medewerkers in teams in Herentals/Gent en Bangalore (India).

Company:

Esoptra

Partners