27-05-2019

Qlik transformeert tot cloud-first analyseplatform op SaaS-basis

Deel dit bericht

Qlik heeft tijdens Qonnections 2019 in Dallas diverse innovaties aangekondigd. Met de innovaties, gebouwd rondom de Associative Difference in een cloud-based architectuur op basis van Kubernetes, is Qlik in staat om Qlik Sense Enterprise volledig op Qlik Cloud Services aan te kunnen bieden. Op deze manier sluit het analyseplatform van Qlik direct aan op de cloud-first strategie van corporate klanten, worden de mogelijkheden voor inzetbaarheid en flexibiliteit vergroot en krijgen gebruikers een naadloze gebruikerservaring.

Bij de multicloud en augmented intelligence vernieuwingen in de april- en juni-releases van Qlik Sense Enterprise staat de visie op de derde generatie BI van Qlik centraal. Deze derde generatie BI draait om de democratisering van data en de inzet van augmented intelligence en analyse door de gehele organisatie heen. Om dit mogelijk te maken moet alle data beschikbaar zijn en is een moderne cloud-first aanpak van data onmisbaar. Hierdoor worden betere datavaardigheden mogelijk gemaakt met technologie, omdat de toegang tot en het gebruik van data dankzij de cloud toenemen. Bovendien wordt SaaS-first toegang tot applicaties en data ingezet voor analyses, van de C-suite tot de buitenrand van de organisatie. Door data te democratiseren en breed beschikbaar te maken met dit soort modellen, draagt de analysestrategie van een bedrijf bij aan nieuwe inzichten, verbeterde besluitvorming en de transformatie van de organisatie.

Multicloud en SaaS-first
De laatste release van Qlik Sense Enterprise stelt gebruikers in staat om Qlik Sense Enterprise volledig uit te rollen op Qlik Cloud Services, de SaaS-omgeving van Qlik. Bedrijven kunnen er daarnaast voor kiezen om Qlik Sense Enterprise op Kubernetes uit te rollen op de publieke of privé cloud van hun eigen keuze. Bovendien werken alle uitrolopties voor Qlik Sense Enterprise (waaronder Qlik Sense Enterprise voor Windows) nu samen als onderdeel van het multicloud raamwerk van Qlik, dat als één geheel kan worden beheerd. Klanten kunnen nu dus kiezen voor één analyseplatform voor hun gehele cloudomgeving. Andere nieuwe functies en voordelen zijn onder andere:
- Volledige certificering op Google Cloud Platform, Amazon en Azure, met ondersteuningsmogelijkheden voor Red Hat OpenShift
- Mogelijkheid om multisite en multicloud als één geheel uit te rollen en beheren
- Implementatieopties met een nieuwe beheerervaring die het beheer van gebruikers, inhoud en licenties in meerdere omgevingen vereenvoudigt
- Eenvoudig abonnementslicentiemodel dat zowel on-premises als cloudgebruik omvat

Augmented intelligence
Kortgeleden lanceerde Qlik Associative Insights: een nieuw geïntegreerd element van het analyseplatform dat aansluit op de al bestaande mogelijkheden voor augmented intelligence en machine learning. Dit nieuwe onderdeel combineert de cognitieve en associatieve motoren waar Qlik op draait, om zo verborgen inzichten uit data te kunnen presenteren. Op deze manier worden de datavaardigheden van gebruikers versterkt, omdat de eigen vaardigheden door Qlik worden aangevuld terwijl ze hun data verkennen. De Qlik Associative Engine gaat op zoek naar data die buiten de door de gebruiker gemaakte selectie valt. Vervolgens analyseert de Cognitive Engine deze losstaande waarden, om zo inzichten te presenteren die de gebruiker misschien over het hoofd zou hebben gezien. Met deze associatieve inzichten worden gebruikers uitgedaagd vragen te stellen waar ze anders niet aan gedacht hadden, die vervolgens leiden tot nieuwe ontdekkingen en ‘aha!’-momenten.

Qlik Sense
De reikwijdte en diepgang van Qlik Sense stelt bedrijven in staat om hun volledige dataset in te zetten om zo consistente, datagedreven besluitvorming mogelijk te maken. De juni-release van Qlik Sense omvat verbeteringen op het gebied van augmented intelligence, waaronder verbeterde zoekondersteuning op basis van natuurlijke spraak voor de Insight Advisor en uitgebreid gebruikersbereik voor inzichten op precedentsbasis die direct in Qlik Cloud Services geïmporteerd worden. Qlik Sense Enterprise bevat nu ook mogelijkheden die het voor QlikView gebruikers gemakkelijker maakt om met Qlik Sense aan de slag te gaan. Hieronder vallen onder meer een uniforme licentiemogelijkheid, waarmee organisaties zowel QlikView als Qlik Sense kunnen ontsluiten met één enkele licentiesleutel. Ook zijn links naar QlikView apps geïntegreerd in Qlik Sense omgevingen.

Partners