21-05-2019

Data Literacy Project lanceert met Qlik diploma voor datageletterdheid

Deel dit bericht

Het Data Literacy Project, de community die zich inzet om de maatschappij vloeiend 'data' te laten spreken, introduceert het eerste wereldwijd erkende diploma waarmee mensen hun datageletterdheid kunnen aantonen. Deze gratis certificering is ontwikkeld door toonaangevende wetenschappers en specialisten in datageletterdheid van Qlik. Zo geeft het bedrijf verder vorm aan de missie van het Data Literacy Project om mensen in elke fase van hun datageletterdheid te ondersteunen.

De grootste uitdaging in de Vierde Industriële Revolutie is niet het verzamelen van data, maar het omzetten van data naar inzichten waar je iets mee kunt. In elke sector hebben organisaties medewerkers nodig die inzichten uit data kunnen halen, om zo hun waarde te behouden en hun slagkracht te vergroten. Daar zit wereldwijd wel een aanzienlijk ‘vaardighedengat’. Slecht 24 procent van de medewerkers  in de wereld heeft vertrouwen in het eigen vermogen om data te lezen, verwerken, analyseren en kritisch te bekijken. Datavaardigheden zijn veelgevraagd: uit de Data Literacy Index van Qlik blijkt dat ruim een derde (36 procent) van de bestuurders en zakelijke leiders bereid is meer te betalen voor mensen die datageletterd zijn.

Voor het Data Literacy diploma moet een examen worden gedaan bestaande uit 70 vragen, die de prestaties meten in datavaardigheden die helpen om betere zakelijke beslissingen te nemen. Het gaat onder meer om:
- het kunnen analyseren en kritisch bekijken van data en beslissingen kunnen nemen en communiceren op basis van data;
- het kunnen interpreteren van zakelijke behoeften en vereisten;
- het begrijpen van de manier waarop data wordt opgebouwd, gebruikt en getransformeerd om zo te kunnen analyseren en terug te koppelen naar zakelijke doelstellingen;
- het gebruiken van visualisaties om beslissingen op basis van data te kunnen nemen.

Het examen duurt twee uur. De kandidaten die slagen, ontvangen een fysiek diploma en een digitale button voor op hun LinkedIn-profiel en cv. Daarmee kunnen ze aan werkgevers aantonen dat ze in staat zijn om data te lezen, bewerken, analyseren en kritisch te bekijken.

Individuen ondersteunen
De toevoeging van dit datageletterdheiddiploma helpt het Data Literacy Project (in oktober 2018 gelanceerd door initiatiefnemers Qlik, Accenture, Cognizant, Experian, Pluralsight, Chartered Institute of Marketing en Data to the People) verder om het doel te bereiken: individuen te ondersteunen in elke fase van de ontwikkeling van hun datageletterdheid.
Recent werd ook het community forum van het Data Literacy Project gelanceerd. Daar kunnen mensen contact maken met en vragen stellen aan deskundigen voor hun continue ontwikkeling en training.

Meer informatie: Data Literacy Project

Partners