16-04-2019

Digitalisering raakt Europese arbeidsmarkt op alle fronten

Deel dit bericht

De Europese arbeidsmarkt wordt op alle fronten geraakt door digitalisering. De snelle veranderingen die burgers, bedrijven en overheden raken, vragen om beleid en actie zodat de groeiende ongelijkheid tussen werknemers niet toeneemt, banen niet wegverhuizen, bedrijven met verouderde bedrijfsmodellen de boot niet missen én de kennis en vaardigheden van werknemers niet ondergewaardeerd of onbruikbaar raken.

Dat is de boodschap van het rapport ‘The impact of the digital transformation on EU labour markets’ dat de Europese Commissie op 8 april heeft uitgebracht.

In het rapport worden de met elkaar verweven trends, die de Europese arbeidsmarkt raken, opgesomd. Het gaat om digitalisering, globalisering, veranderende werkrelaties en vergrijzing. Deze trends hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt in Europa. Om deze gevolgen duurzaam aan te kunnen, worden in het rapport specifieke aanbevelingen gedaan voor innovatieve beleidsoplossingen. Deze aanbevelingen zijn gebundeld aan de hand van drie categorieën; ‘Geschoolde medewerkers’, ‘Nieuwe arbeidsrelaties’ en ‘Een nieuw sociaal contract’.

Leven Lang Ontwikkelen
Een van de aanbevelingen, in de categorie ‘Geschoolde medewerkers’, pleit voor een persoonlijk leeraccount die elk individu het recht geeft digitale kennis en vaardigheden doorlopend te trainen. Dankzij deze training blijven mensen digitaal weerbaar in een arbeidsmarkt die continu aan verandering onderhevig is. Het idee daarbij is dat elk individu tijdens de hele carrière een online omgeving heeft waarin de kennis en vaardigheden kunnen worden bijgehouden en getoond. Kortom, een aanbeveling om ‘Leven Lang Leren’ mogelijk te maken. Hiervoor moet dan het benodigde budget beschikbaar komen. In het rapport worden ook voorstellen gedaan om de scholing van werknemers te verbeteren. Met behulp van innovatieve vormen van leren en het benutten van de digitale mogelijkheden daarbij, kunnen werknemers ook in de toekomst inzetbaar blijven en niet achterop raken wat betreft hun kennis en vaardigheden.   

HCA ICT: sectoraal, publiek-privaat en regionaal samenwerken
Lotte de Bruijn, ambassadeur van de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT), onderschrijft de trends en aanbevelingen uit het rapport van de Europese Commissie: ‘Ook de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geraakt door digitalisering en is gebaat bij innovatief beleid en concrete actie’. De Bruijn, die tevens directeur van brancheorganisatie Nederland ICT is, vindt vooral de aanbevelingen op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen relevant en waardevol: ‘Die sluiten aan bij onze derde actielijn waarin het vergroten van ICT-kennis en vaardigheden én de verbreding en vernieuwing van het onderwijs-en trainingsaanbod centraal staan’.

De Bruijn benadrukt dat de gevolgen van digitalisering voor de arbeidsmarkt alleen kunnen worden aangepakt als bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken. ‘De genoemde trends in het rapport raken namelijk niet alleen werknemers in de ICT-sector. Maar liefst 70 procent van de ICT’ers werkt in andere sectoren. Daarom pleit ik voor een brede samenwerking tussen verschillende sectoren en publieke en private partijen. En daarbij spelen regionale samenwerkingen tussen het MKB en het onderwijs ook een grote rol.’

Nederlands tintje
Het rapport van de Europese Commissie heeft nog een Nederlands tintje. De High-Level Expert Group die verantwoordelijk is voor het rapport, werd voorgezeten door prof. dr. Maarten Goos, docent Economie aan de Utrecht School of Economics en verbonden aan de hub Future of Work van de Universiteit Utrecht.

Partners