18-03-2019

Europese Commissie benoemt Nico Nijenhuis tot ethisch expert

Deel dit bericht

De Europese commissie stelt Nico Nijenhuis, Senior Adviseur Privacy & Ethiek bij Info Support, aan als ethisch expert. Nijenhuis neemt hiermee deel aan onafhankelijke reviewpanels die innovatie- en onderzoeksvoorstellen beoordelen die de ethische goedkeuring vereisen van de Europese Commissie.

De komende jaren stelt de Europese Unie miljarden beschikbaar om onderzoek en innovatie te stimuleren. Projectvoorstellen moeten naast innovatief en wetenschappelijk waardevol, ook ethisch verantwoord zijn om voor financiering van dit zogenoemde Horizon 2020 stimulatiefonds in aanmerking te komen.

De onafhankelijke reviewpanels waar Nijenhuis deel van uitmaakt nemen deze ethische beoordelingen voor hun rekening. De naleving van privacyregels is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, kan dit tot afwijzing van de financiering leiden. Ook kan het betekenen dat er aanvullende eisen worden gesteld om met het project te mogen starten. Gedurende de uitvoering wordt daarnaast een vinger aan de pols gehouden. Hiermee zorgen de panels ervoor dat het moreel verantwoord is dat de financiering wordt toegekend en zorgen ze voor een (maatschappelijke) verbetering van de projecten zelf.

Nijenhuis is sinds 1999 in dienst bij Info Support. Hij heeft ruime ervaring in zowel de ontwikkeling als het beheer van ICT-systemen. Een technicus met passie voor privacy en ethiek die ervan overtuigd is dat dit niet in tegenspraak is met het verbeteren van de wereld met behulp van technologische innovatie. Nijenhuis is expert op het gebied van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en is gecertificeerd door het European Center on Privacy & Cybersecurity (ECPC-B). Nijenhuis treedt namens Info Support bij verschillende bedrijven op als principal consultant op het gebied van privacy en ethiek.

Tags:

AVG, GDPR, ICT

Company:

Info Support

Partners