30-10-2018

IBM verandert cloudlandschap volledig door overname Red Hat

Deel dit bericht

IBM neemt Red Hat over voor circa 34 miljard dollar en wordt naar eigen zeggen de nummer-een hybride cloudleverancier. IBM en Red Hat hebben een definitieve overeenkomst bereikt waarbij IBM alle uitgegeven en uitstaande aandelen van Red Hat zal overnemen voor 190 Amerikaanse dollars per aandeel in contanten. IBM zal de open source-innovaties van Red Hat onderhouden, het omvangrijke technologieportfolio opschalen en de wijdverspreide ontwikkelaarsgemeenschap ondersteunen. Red Hat zal als een afzonderlijke eenheid binnen het IBM Hybrid Cloud-team blijven bestaan. Red Hat is leverancier van open source-oplossingen. Met een community-gedreven benadering biedt Red Hat een betrouwbare en high-performance cloud, Linux, middleware, storage en virtualisatietechnologieën.

Volgens Ginni Rometty, IBM Chairman, President en Chief Executive Officer, is de overname van Red Hat een gamechanger. “Het verandert de cloudmarkt volledig. IBM wordt de nummer 1 hybride cloudleverancier ter wereld en biedt bedrijven de enige open cloudoplossing die de volledige waarde van de cloud voor hun bedrijf ontsluit.”
De meeste bedrijven hebben volgens Rometty momenteel slechts 20 procent van hun cloudreis volbracht en huren rekenkracht in om kosten te besparen. “De volgende 80 procent gaat over het ontsluiten van zakelijke waarde en het stimuleren van groei. Dat is het volgende hoofdstuk van de cloud. Die vereist dat bedrijfsapplicaties naar de hybride cloud verhuisd moeten worden, om meer data te extraheren en elk onderdeel van de organisatie te optimaliseren, van supply chains tot sales.”

“Open source is de standaardkeuze voor moderne IT-oplossingen en ik ben ongelooflijk trots op de rol die Red Hat daarbij heeft gespeeld,” aldus Jim Whitehurst, President en CEO van Red Hat. “Door onze krachten te bundelen met IBM krijgen we de schaalgrootte, middelen en mogelijkheden om de impact van open source te versnellen als basis voor digitale transformatie. Tegelijkertijd kunnen we onze unieke cultuur en onze toewijding voor opensource-innovatie behouden.”

Sterke positie
De acquisitie verenigt de beste twee hybride cloudleveranciers en stelt bedrijven in staat al hun bedrijfsapplicaties veilig naar de cloud te verplaatsen. Bedrijven gebruiken vandaag al meerdere clouds. Uit onderzoek blijkt echter dat 80 procent van de zakelijke workloads nog niet naar de cloud zijn verplaatst door de propriëtaire aard van de hedendaagse cloudmarkt. Dit houdt de overdraagbaarheid tegen van gegevens en applicaties over meerdere clouds, en zaken als gegevensbeveiliging in een multi-cloudomgeving en cloudbeheer.

IBM en Red Hat krijgen een sterke positie om dit probleem aan te pakken en de acceptatie van de hybride multi cloud te versnellen. Samen zullen ze klanten helpen om sneller cloud-native bedrijfsapplicaties te maken, en betere portabiliteit en beveiliging van gegevens en applicaties in meerdere publieke en private clouds te realiseren. Daarnaast kunnen klanten vertrouwen op consistent cloudbeheer. Beide bedrijven zullen daarbij gebruikmaken van hun gedeelde leiderschap op het gebied van belangrijke technologieën, zoals Linux, containers, Kubernetes, multi-cloudbeheer en cloudmanagement en -automatisering.

De samenwerking tussen IBM en Red Hat bestaat al 20 jaar, en IBM was al een vroege supporter van Linux. Samen ontwikkelden ze een succesvolle enterprise-versie van Linux, en recent hebben ze zich ingezet om klanten Kubernetes en hybride cloudoplossingen te leveren. Deze innovaties zijn kerntechnologieën geworden binnen de hybride cloudactiviteiten van IBM ter waarde van 19 miljard dollar. IBM en Red Hat hebben meer bijgedragen aan de opensourcecommunity dan welke andere organisatie dan ook.

Verbeteren van Red Hat-partnerschappen
IBM zal zich blijven inzetten voor Red Hat's open governance, open source bijdragen, deelname aan de open source community, het ontwikkelmodel en het bevorderen van zijn wijdverspreide ontwikkelaarscosysteem. Daarnaast zullen IBM en Red Hat zich blijven inzetten voor de blijvende vrijheid van open source, via initiatieven als de Patent Promise, GPL Cooperation Commitment, het Open Invention Network en LOT Network.
IBM en Red Hat zullen ook blijven bouwen aan en het verbeteren van Red Hat-partnerschappen, inclusief die met grote cloudproviders, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en Alibaba. Tegelijkertijd zal Red Hat profiteren van de schaalgrootte van IBM op gebieden als hybride cloud- en enterprise-IT, wat bijdraagt aan het uitbreiden van hun opensourcetechnologieportfolio bij wereldwijde organisaties.

“IBM is vastbesloten om een ​​authentieke multi-cloudleverancier te zijn en we zullen prioriteit geven aan het gebruik van Red Hat-technologie voor meerdere clouds,” aldus Arvind Krishna, Senior Vice President van IBM Hybrid Cloud. “Hiermee zal IBM opensourcetechnologie ondersteunen, waar deze ook draait, waardoor het gebruik ervan in commerciële omgevingen over de hele wereld aanzienlijk kan opschalen.”

Afzonderlijke eenheid
Na afronding van de overname zal Red Hat als een afzonderlijke eenheid bij IBM's Hybrid Cloud-team worden toegevoegd. De onafhankelijkheid en neutraliteit van Red Hat’s open sourceontwikkelerfgoed en -betrokkenheid, het huidige productportfolio, de go-to-market-strategie en de unieke ontwikkelingscultuur blijven behouden. Red Hat blijft onder leiding staan van Jim Whitehurst en het huidige managementteam van Red Hat. Jim Whitehurst zal ook toetreden tot IBM's senior managementteam en rapporteren aan Ginni Rometty. IBM wil verder het hoofdkantoor, de faciliteiten, de merken en werkwijzen van Red Hat behouden.

“De toewijding van IBM om de dingen te behouden die Red Hat succesvol hebben gemaakt - focus op de klant en de opensourcegemeenschap - maken dit niet alleen een geweldige kans voor Red Hat maar ook voor open source in brede zin,” zegt Paul Cormier, President, Products and Technologies bij Red Hat. “Sinds de dag dat we besloten om opensourcesoftware voor grootzakelijke bedrijven te maken, is onze missie hetzelfde gebleven. En nu wil een van de grootste technologiebedrijven ter wereld met ons samenwerken om onze inspanningen op te schalen en te versnellen, waardoor opensource-innovatie naar nog meer organisaties gebracht kan worden.”

Financiële details
De overname van Red Hat versterkt IBM’s high-value-model. Binnen 12 maanden na afsluiting zal het de omzetgroei, de brutomarge en vrije kasstroom van IBM versnellen. Ook zal het een solide en groeiend dividend ondersteunen.
Het bedrijf zal doorgaan met een gedisciplineerd financieel beleid en zet zich in voor het handhaven van sterke investeringswaardige kredietratings. Het bedrijf zal zich richten op een hefboomprofiel dat consistent is met een middelhoge tot hoge A-kredietrating. Het bedrijf is van plan zijn aandeleninkoopprogramma in 2020 en 2021 op te schorten. Bij ondertekening beschikt het bedrijf over voldoende cash, krediet- en overbruggingsleningen voor de financiering van de transactie. Het bedrijf is van plan de transactie af te sluiten door een combinatie van contanten en schulden.
De overname is goedgekeurd door de raden van bestuur van zowel IBM als Red Hat. Het is onderworpen aan de goedkeuring van de Red Hat-aandeelhouders. Het is ook onderworpen aan wettelijke goedkeuringen en andere gebruikelijke sluitingsvoorwaarden. De sluiting wordt in de tweede helft van 2019 verwacht.

Company:

IBM, Red Hat

Partners