07-08-2018

Meer dan 1000 actieve ArcGIS Online-organisaties in Nederland

Deel dit bericht

Het gebruik van ArcGIS Online is sterk gegroeid; meer dan 1000 Nederlandse organisaties gebruiken actief ArcGIS Online. Bij de 1000 actieve organisaties werken meer dan 25.000 actieve gebruikers met het ArcGIS-platform. Speciale aandacht is er nu voor nummer 1000, Scouting Nederland en de allereerste organisatie die met ArcGIS Online aan de slag ging, Royal HaskoningDHV.

Esri besteedt veel aandacht aan onderwijs en onderzoek en ondersteunt al jaren verschillende onderwijsinstellingen met het gebruik van ArcGIS binnen hun lessen. Sinds vorig jaar zijn hier ook regionale jeugdclubs aan toegevoegd. Scouting Nederland was hier de eerste van, maar zonder dat zij dit wisten werden zij ook de 1000e organisatie die aan de slag is gegaan met ArcGIS Online.

Scouting Nederland zet ArcGIS Online in voor het verstrekken van informatie
Scouting Nederland werkt al jaren met ArcGIS. Zij hebben een GIS-team dat het gebruik van geografische data stimuleert binnen de jeugdclub. Omdat Scouting Nederland afhankelijk is van vrijwilligers ondersteunt Esri Nederland hen bij het verkennen van nieuwe toepassingen van de technologie. Scouting wil met ArcGIS Online zowel informatie verstrekken aan hun groepen, maar ook ondersteuning bieden bij evenementen, spelvormen en activiteiten.

In een middag hebben meer dan 30 Esri-medewerkers en zeven leden van Scouting Nederland gezamenlijk de mogelijkheden van ArcGIS Online voor de scouting onderzocht. Er is onder meer gewerkt aan een app om hikes uit te zetten en deze vervolgens te delen met de staf, een crowdsourcing-app voor een evenement met meer dan 5000 deelnemers komende zomer en een managementdashboard met de inzichten van de huidige leden en groepen in Nederland en de kansen voor groei.

Voor Roel Ossewold van Scouting Nederland, was het een bijzondere middag: “In één middag hebben we zo veel bereikt. Dit heeft ons echt een vliegende start gegeven. Met het eigen GIS-team gaan we nu de resultaten van die middag verder uitwerken. Nu we veel toepassingen voor ArcGIS Online hebben gaan we ook nadenken over het beheer van het portaal. We moeten bijvoorbeeld voor evenementen snél grote groepen mensen toegang kunnen geven, maar ook de toegang weer kunnen intrekken ná het evenement” aldus Roel.

De allereerste ArcGIS Online-organisatie
Royal HaskoningDHV was de eerste organisatie die met ArcGIS Online aan de slag ging. Dat was in 2012, toen het advies- en ingenieursbureau ook al partner van Esri Nederland was. Door het partnership blijven de medewerkers van Royal HaskoningDHV altijd op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. De potentie werd door de medewerkers meteen gezien, vertelt Andreas Hoogeveen, Associate Director Smart Information Solutions voor Royal HaskoningDHV. Marc Hoogerwerf, die inmiddels werkt voor Trans Adriatic Pipeline (TAP), was de grote aanjager. “Hij was nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen.” Zelf was Hoogeveen de tweede of derde die een account kreeg. Inmiddels zijn er meer dan 325 medewerkers met een ArcGIS Online-account.

In het begin was ArcGIS Online vooral een middel om beter te kunnen samenwerken. Hoogeveen: “Dat al snel bronnen buiten ArcGIS Online konden worden getoond in de Map Viewer was een grote stap. Toen konden we echt aan de slag en kwamen de eerste webmaps en webapps. Zo konden we met anderen, met klanten, interactieve kaarten delen. Dat kon voorheen alleen met eigen ontwikkelde viewers, gekoppeld aan een server.”

Meer collega’s van Royal HaskoningDHV konden vanaf dat moment gebruik maken van GIS. “We noemden dat als GIS’ers ‘do it yourself mapping’. Niet-GIS’ers hoefden zich niet in GIS te verdiepen, maar konden door webapps wel functies gebruiken.

De verwachtingen die er in 2012 waren, zijn uitgekomen en overtroffen, zegt Hoogeveen. “De groei in functies zette door. Na de integratie met desktop werd het al snel volledig onderdeel van het platform. We hadden niet verwacht dat ArcGIS Online als portaal zo’n centrale rol zou krijgen in het GIS van nu: het services gedreven Web GIS.”
Terugkijkend heeft de ontwikkeling van ArcGIS Online Royal HaskoningDHV geholpen om de eigen strategische koers in te vullen. “De aanpak paste heel erg bij onze wens om software bij voorkeur niet als maatwerk, maar als commercial off-the-shelf (COTS) te gebruiken.” ArcGIS Online heeft veel veranderd. “Vroeger waren we als afdeling – als GIS-team – veel bezig met het bewerken van data en het visualiseren in kaarten. Nu is het accent veel meer verschoven naar het ontsluiten van functionaliteit: dat biedt informatie waar onze professionals of klanten in steeds een unieke context mee verder kunnen.”

Enterprise managed services
Hoe kijkt Hoogeveen over vijf jaar terug? “Onze verwachtingen van nu worden ongetwijfeld weer overtroffen. Technologisch gezien denk ik aan meer integratie met andere IT-ontwikkelingen: nog meer in de cloud, realtime en linked data. Organisatorisch gezien zal er verdere ontzorging zijn door de optie om het beheer van het platform uit te besteden en het hosten van de services via enterprise managed services te regelen. We zien dat Esri deze richting op beweegt. Dat biedt ongekende mogelijkheden.”

Partners