27-07-2018

Google Cloud IoT Edge maakt AI-tools beschikbaar voor connected devices

Deel dit bericht

Google introduceert twee Internet of Things-oplossingen tijdens Google Cloud Next ‘18 in San Francisco. Edge TPU is een nieuwe hardwarechip en Cloud IoT Edge is een oplossing die de AI-tools van Google Cloud beschikbaar maakt voor gateways en connected devices.

Volgens Injong Rhee, VP, IoT bij Google Cloud, zorgt de populariteit van Internet of Things ervoor dat de hoeveelheid data exponentieel toeneemt – volgens analistenbureau IDC leveren connected devices in 2025 meer dan 40 biljoen gigabytes and data op. "Geavanceerde data-analyses en AI-systemen kunnen helpen om inzichten te verkrijgen uit deze data. Met de producten die we vandaag introduceren wordt het eenvoudiger om intelligente, real-time beslissingen te maken op basis van data, en wel op de connected devices zelf – ook wel de ‘edge’ genoemd. Op deze manier kunnen productiebedrijven bijvoorbeeld onregelmatigheden in productielijnen detecteren. Winkeliers kunnen met deze technologie automatische meldingen krijgen als producten in de schappen bijna zijn uitverkocht. Real-time data-analyses in IoT-systemen kosten vaak nog veel budget en stroom. Met Edge TPU en Cloud IoT Edge willen we daar verandering in brengen.”

Edge TPU is een ASIC-chip die is ontworpen om te draaien op TensorFlow Lite ML-modellen in Internet of Things-omgevingen. “De chip heeft een optimale performance per watt”, aldus Injong Rhee. “Edge TPUs zijn een aanvulling op ons Cloud TPU-aanbod, waardoor onze klanten machine learning-training in de cloud kunnen versnellen. Sensoren worden meer dan data-collectoren; ze maken real-time intelligente beslissingen.”

Cloud IoT Edge is software die gebruik maakt van de dataverwerking en machine learning-mogelijkheden van Google Cloud en deze inzet voor gateways, camera’s en eind-devices. “Dit helpt onze klanten om IoT-applicaties slim, veilig en betrouwbaar te maken”, aldus Injong Rhee. “Met Cloud IoT Edge kunnen machine learning-modellen worden getraind in Google Cloud.” Cloud IoT Edge draait zowel op Android- als Linux-devices.

Partners