24-07-2018

In dertig minuten aan de slag met analytics in de cloud

Deel dit bericht

Steeds meer bedrijven volgen een cloud first-strategie. Maar geldt dat ook voor Business Intelligence- en analyticsapplicaties waarbij gebruik wordt gemaakt van bedrijfsgevoelige informatie? MicroStrategy kiest er bewust voor om zijn diensten via onder andere Amazon Web Services (AWS) aan te bieden. “Het gaat ons niet eens zozeer om de cloud of AWS. Het gaat om de tools die we bouwen. Die geven onze klanten meer snelheid en wendbaarheid, oftewel agility”, vertelt Chris Whaley, VP Sales bij MicroStrategy.

“Van oudsher bouwt MicroStrategy enterprise software, waarmee vele grote problemen kunnen worden opgelost en op te schalen is naar duizenden gebruikers. Dat kan erg gecompliceerd zijn. Daarom hebben we een set van functionaliteiten met AWS gebouwd, dat je op basis van behoefte en budget kunt inzetten. Nu kun je MicroStrategy binnen 30 minuten uitrollen en aan de slag gaan.”

Cloud first-strategie
Whaley spreekt dagelijks met klanten en geïnteresseerden. In de meeste gevallen volgen deze bedrijven een cloud first-strategie. Zij verplaatsen hun interne applicaties, die een bron van data zijn, naar de cloud. De een is daar uiteraard verder mee dan de ander. “Het overgrote deel van de klanten gebruikt MicroStrategy in de BI-laag die in de cloud staat. Vervolgens wordt deze laag verbonden met de data, die niet alleen in de cloud maar ook nog steeds op locatie kan staan. MicroStrategy kan met praktisch iedere databron, applicatie of anderzijds een verbinding maken,” legt Whaley uit. “In het geval van MicroStrategy on AWS kunnen klanten zelf bepalen waar de applicatie in hun AWS-account wordt neergezet. Door middel van deze interface gebeurt de uitrol van de applicatie dan automatisch in hun eigen omgeving, zodat het veilig is.”

Security en beschikbaarheid
Bij een stap naar de cloud is het belangrijk om goed te letten op security en betrouwbaarheid. Daarbij heeft security de hoogste prioriteit. Een goede toegangsrechten-controlelijst en security groups zijn onmisbaar bij het opbouwen van de eigen BI- en analyticsomgeving in de cloud.

Daarnaast moet het systeem een hoge beschikbaarheid hebben. “Dat was vaak een kostbare aangelegenheid voor bedrijven, omdat zij hun eigen datacenters en backupfaciliteiten hadden. In MicroStrategy on AWS is dat een standaard functionaliteit. We maken daarom graag gebruik van de voordelen die dit platform biedt op het gebied van security en beschikbaarheid en bouwen daar onze tool bovenop.”

Eenvoudig upgraden
De cloud is erg flexibel. Dat geeft zowel eindgebruikers als ontwikkelaars de snelheid en wendbaarheid om nieuwe functionaliteiten en versies van de software uit te proberen. Als er een oudere versie wordt gebruikt, dan is het mogelijk om een back-up te maken van deze omgeving. Met een paar klikken kan deze omgeving, met bijvoorbeeld specifieke rapporten en analyses, worden toegevoegd aan een nieuwe versie. Deze nieuwe versie kan eerst parallel aan de oude omgeving worden getest. Pas als deze goed is bevonden, kan eenvoudig de overstap worden gemaakt naar de nieuwe omgeving. Zo zijn er geen risico’s verbonden aan een upgrade en blijven de kosten van de infrastructuur beheersbaar.

Real-time streaming
Hoe ziet dat er uit voor de gebruikers van MicroStrategy? “Ons uitganspunt is om een organisatie de mogelijkheid te geven om te transformeren naar een Intelligent Enterprise. Zodat bedrijven de aanwezige data en de waarde daarvan kunnen gebruiken om concurrerend te blijven. Niet alleen met een systeem dat veel scheduled jobs kan uitvoeren, maar ook ad-hoc reporting. Zonder discussie over de beschikbare middelen en capaciteit. Zo eenvoudig mogelijk, waarbij je alleen betaalt voor de capaciteit die je op dat moment gebruikt en binnen dertig minuten in de cloud te bouwen is,” vervolgt Whaley. “Ook voor gebruikers die real-time streaming willen gebruiken in hun rapportages zijn er nu nieuwe API’s beschikbaar, zodat de stream direct in Microstrategy on AWS zichtbaar wordt. Dat is het voordeel van deze oplossing, altijd toegang tot de nieuwste functionaliteiten en mogelijkheden met de laagst mogelijke TCO.”

Voor meer informatie: MicroStrategy

Partners