24-04-2018

Tableau breidt platform uit met Tableau Prep

Deel dit bericht

Tableau Software lanceert Tableau Prep, een gloednieuw product voor datavoorbereiding waarmee gebruikers snel en betrouwbaar hun gegevens kunnen combineren, vormgeven en opschonen. Zo hebben ze minder tijd nodig om gegevens om te zetten in inzichten.

De toepassing biedt diverse voordelen, zoals een directe visuele ervaring voor datavoorbereiding waarmee klanten dieper inzicht krijgen in hun gegevens, plus slimme functies om complexe taken te automatiseren en integratie met de analytische workflow van Tableau voor snellere inzichten. Tableau Prep wordt als onderdeel van het nieuwe toegespitste abonnementaanbod van Tableau meegeleverd met het nieuwe Creator-product. Bestaande klanten van Tableau Desktop kunnen Tableau Prep de komende twee jaar kosteloos gebruiken. Tableau Prep is per direct beschikbaar.

Datavoorbereiding is tegenwoordig een van de grootste uitdagingen voor klanten. Uit een recent onderzoek van Harvard Business Review blijkt dat mensen 80 procent van hun tijd besteden aan het opschonen en vormgeven van data, en slechts 20 procent van hun tijd aan het analyseren van die data. Klanten kunnen veel van hun data niet gemakkelijk analyseren omdat deze niet de juiste vorm hebben of in verschillende bronnen worden bewaard. Die gegevens omzetten in een geschikte vorm kan echter een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn, waarvoor vaak gespecialiseerde vaardigheden zijn vereist. Tableau Prep biedt toegespitste visuele tools om veelvoorkomende maar complexe taken, zoals joins, unions, pivots en aggregaties, te vereenvoudigen. Deze tools zijn aan te sturen met slepen en neerzetten, dus kennis van scripts is hiervoor niet nodig. Wanneer mensen Tableau Prep gebruiken, zien ze zelf direct hoe hun gegevens worden getransformeerd. Deze intuïtieve ervaringen helpen klanten om sneller en met meer vertrouwen de gewenste resultaten te behalen.

Tableau Prep biedt ook slimme algoritmen waarmee veelvoorkomende uitdagingen bij de datavoorbereiding worden geautomatiseerd. Tableau Prep maakt bijvoorbeeld gebruik van fuzzy clustering om repetitieve taken, zoals groeperen op uitspraak of opschonen op basis van interpunctie, om te zetten in bewerkingen die met één klik kunnen worden uitgevoerd.

Datavoorbereiding en data-analyse complementair
Tableau Prep kan rechtstreeks worden geïntegreerd in de analytische workflow van Tableau, zodat sneller inzichten worden verkregen.  Ook kunnen klanten hun flow op elk gewenst moment openen in Tableau Desktop of delen via Tableau Server of Tableau Online. Tableau Prep maakt daarnaast gebruik van Tableau Desktop-gegevensconnectoren,-berekeningstaal, -machtigingen en -certificeringen, zodat klanten snel aan de slag kunnen en op elk punt in het analyseproces kunnen instappen en samenwerken.
"Tableau Prep is voor datavoorbereiding wat Tableau is voor analyse en business intelligence.  Met Tableau Prep wordt een anders lastige en moeizame taak nu gemakkelijk, visueel en direct, zodat meer mensen in staat zijn sneller analyses te maken", zegt Francois Ajenstat, Chief Product Officer bij Tableau. "Onze klanten vertellen ons vaak dat ze graag met Tableau werken, maar gegevens die niet de juiste vorm hebben voor analyse, nogal eens een struikelblok vormen. We geloven dat datavoorbereiding en data-analyse complementair zijn en diepgaand moeten worden geïntegreerd. Met ons aanbod willen we datavoorbereiding voor iedereen prettig en gemakkelijk maken, ongeacht de technische vaardigheden die mensen hebben”.

Tableau Prep opgenomen in nieuw abonnementsproduct
Naast Tableau Prep heeft Tableau vandaag ook nieuwe abonnementsproducten geïntroduceerd die bestaande en nieuwe mogelijkheden van Tableau combineren in pakketten die geschikt zijn voor alle mensen in een organisatie.  Tableau Creator-, Explorer- en Viewer-abonnementen bieden toegespitste combinaties van geavanceerde analyses en verbluffende eenvoud, waardoor elke klant de juiste balans kan vinden en kan voldoen aan de unieke behoeften van de eigen organisatie. Tableau Prep wordt zonder extra kosten meegeleverd met Tableau Desktop in het nieuwe Creator-product. Bestaande klanten van Tableau Desktop kunnen Tableau Prep tot 2020 kosteloos gebruiken.

Tableau 2018.1: nieuwe mogelijkheden voor webauthoring en Dashboard Starters
Updates voor Tableau Server en Tableau Online zijn nu ook beschikbaar, inclusief een nieuwe ontwerpmethode in de browser. Zonder desktopinstallaties van data tot dashboard dus! Klanten met data in meer dan 20 databronnen, waaronder Microsoft SQL Server, Amazon Redshift en Snowflake of lokale databronnen zoals Excel, kunnen nu een volledig browsergebaseerde analyse-ervaring bieden voor al hun gebruikers. Deze nieuwe end-to-end-webauthoring-flow, die ook deel uitmaakt van het Creator-abonnementsproduct, stelt organisaties in staat om Tableau-implementaties sneller te schalen via een gecentraliseerde en beheerde ontwerpervaring. Daarnaast kunnen klanten analyses in één flow uitvoeren en direct vanuit de browser data snel omzetten in inzichten.

Tableau Online-klanten kunnen ook gebruikmaken van Dashboard Starters om direct inzicht te krijgen in hun eigen data. Wie met Starters werkt, beschikt over vooraf gemaakte dashboards die zijn geoptimaliseerd voor veelvoorkomende bedrijfstoepassingen zoals Salesforce, Marketo, Eloqua en ServiceNow.  Klanten kunnen hun analyse versnellen door Dashboard Starter als basis te nemen en deze vervolgens verder te bewerken of uit te bouwen.

Meer informatie over Tableau Prep en Tableau 2018.1

Partners